Controversatul om de afaceri, Ilan Sor ar putea avea legaturi cu privatizarea Air Moldova. Intr-o investigatie realizata de Ziarul de Garda se arata ca, inainte de a fi vanduta, compania a angajat persoane apropiate lui Sor, iar acesta ar avea afaceri cu cei doi moldoveni, deveniti proprietari. Purtatorul de cuvant al primarului de Orhei spune ca articolul este lipsit de dovezi.

Publicat:12.10.2018, 07:00


Ziarul de Garda scrie ca la o saptamana de la inregistrarea SRL-ului „Civil Aviation Group”, companie care a cumparat AIR Moldova, cei doi moldoveni care detin cota majoritara au pus umarul la fondarea unei alte firme avia - “Air Jet Company”. Aici, ca si in cazul „Civil Aviation Group”, oamenii de afaceri moldoveni detin 51 la suta din actiuni, iar o firma britanica – 49 de procente.

Firma britanica este detinuta de doi israelieni. Potrivit Ziarului de Garda, acestia au convocat Adunarea Generala a Actionarilor intr-un oras din Israel, in perioada in care si Ilan Sor s-ar fi aflat acolo.

Mai exact, pe 10 august, cand Curtea de Apel Cahul i-a permis acestuia sa plece la tratament in strainatate, cei de la newsmaker, au scris ca atunci, de fapt, acesta ar fi sarbatorit in Israel ziua de nastere a fiului cantaretei Jasmin, sotia lui Sor.

Victor MOSNEAG, REPORTER ZIARUL DE GARDÄ‚: “Cei doi cetateni din Israel care au decis sa investeaca in Moldova, sa deschida o firma aici, la data de 10 august 2018, intr-un orasel din Israel, in care se afla, intamplator sau nu si Ilan Sor in aceasta perioada. Noi am pus la cap aceste informatii si cu altele din interiorul companiei si credem ca Ilan Sor nu este departe de aceasta privatizare.”

 Portalul de investigatii a mai scos la iveala faptul ca Air Moldova a semnat un contract de consultanta cu un om din anturajul lui Ilan Sor si al Marinei Tauber, exact in perioada in care se astepta anuntul privatizarii.

Victor MOSNEAG, REPORTER ZIARUL DE GARDÄ‚: “Si, din cate cunoastem, si alte persoane care activeaza in anturajul acestor persoane au ajuns oficial sau nu la Air Moldova in aceasta perioada.”

Purtatoarea de cuvant a primarului de Orhei ne-a spus ca articolul Ziarului de Garda este lipsit de probe si ca va reveni mai tarziu cu o reactie oficiala. Articolul publicat azi mai ofera detalii despre CV-urile celor doi moldoveni si trecutul Blue Air. Air Moldova a fost scoasa la privatizare in aceasta vara, iar pe 2 octombrie deja se anunta ca unicul dosar depus a si fost desemnat castigator.

Noii proprietari au achitat 50 de milioane de lei pentru tranzactie si si-au asumat datoria de 1,2 miliarde de lei pe care a acumulat-o operatorul nostru national. Economistii de la Expert Group se intrebau anterior daca nu cumva aceste datorii ar fi fost umflate artificial pentru ca fosta intreprindere de stat sa fie vanduta ieftin.

Tot ei considera ca licitatia nu a fost promovata destul, a durat prea putin si nu inteleg cum s-a stabilit ca pretul de pornire pentru vanzarea Air Moldova sa fie de 48 de milioane de lei. Seful Agentiei Proprietatii Publice comenta ca s-a ajuns la acumularea datoriilor uriase din cauza concurentei operatorilor low-cost si a majorarii tarifelor la carburanti. 

Primarul de Orhei, Ilan Sor este condamnat de prima instanta la sapte ani si jumatate de inchisoare pentru ca ar fi spalat cinci miliarde de lei din Banca de Economii. El care controleaza Aeroportul Chisinau prin “Avia Invest”.