Prim-ministrul Pavel Filip a devenit vecin cu o companie. Compania a cumparat o casa spatioasa pentru care a platit cateva milioane de lei. RISE Moldova a aflat ca aceasta firma de tip paravan, in spatele careia se ascund adevaratii beneficiari, ii apartine chiar familiei prim-ministrului, scrie rise.md.

Publicat:03.12.2018, 08:14

Timp de mai multi ani, afacerile si interesele lui Pavel Filip au fost guvernate de trei nepoti.

ANUNT

Casa. 3 etaje. Chisinau, str. Paris.

Suprafata – 400 m.p., teren – 6 ari.

Mobilat partial. Încalzire autonoma. Parchet. Linie telefon. Gaz natural. Sistem centralizat de canalizare. Apeduct. Beci.

200.000 de euro.

Acest anunt a fost publicat pe un site de imobiliare pe 11 ianuarie 2018, zi în care la Guvern avea loc prima sedinta a cabinetului de ministri din acest an. „[…] Cu totii ne uram mult succes în acest an. An în care trebuie sa muncim cu o intensitate deosebita si atunci sunt sigur ca agenda noastra de reforme care este foarte ambitioasa pentru anul 2018 va fi realizata”, spunea atunci premierul.

4 LUNI MAI TÂRZIU…

Agenda premierului Pavel Filip din 25 mai 2018 a fost încarcata cu deplasari în trei orase. Dimineata a mers la Balti ca sa viziteze doua fabrici de textile, apoi a discutat cu primarul de Balti despre criza gunoiului. Detalii, AICI

De la Nord, Filip a luat-o la drum spre satul Draguseni din Straseni, aflat la aproximativ 25 de km de localitatea sa de bastina. Aici, el s-a laudat cu repararea a mai putin de un kilometru de drum prin programul „Drumuri bune pentru Moldova”. Spre seara, oficialul s-a întâlnit cu mai multi fermieri la o vinarie, situata într-o localitate din Ialoveni. Detalii, AICI

Tot în aceiasi zi, la Chisinau, vânzatorul care publicase anuntul în ziua primei sedinte de Guvern din 2018, dupa mai multe luni de asteptare, a gasit un cumparator pentru locuinta sa, înregistrând oficial tranzactia de vânzare-cumparare.

„PALATUL” DIN STRADA PARIS

Somptuoasa, locuinta se evidentiaza la exterior prin acoperisul argintiu din tabla de otel zincat, etajat si înconjurat de mai multe cupole. Imobilul cu o suprafata de 359 m.p. are doua nivele si a fost construit în 1980.

casa-din-paris

Interiorul aurit se remarca în special prin lustre mari si peretii încarcati cu elemente decorative. Usile din lemn care fac accesul dintr-o camera în alta sunt mari, iar arcurile de deasupra lor sunt zugravite cu un material lucios. Tot din lemn este si scara care leaga parterul de etajul superior.

TRANZACTIA

Proprietarul si-a scos casa la vânzare prin intermediul agentilor imobiliari. Pretul cerut a fost de 200.000 de euro. Însa, datele oficiale indica un pret mult mai mic decât cel de piata. Conform informatiilor cadastrale, în anul 2005 imobilul a fost estimat în scopul impozitarii la 2,7 milioane de lei, astazi echivalentul a 137 de mii de euro, adica cu 60 mii de euro mai putin decât pretul cerut de proprietar.

A fost vânduta deja. (Din pret) a mai scazut putin”, ne-a spus agentul imobiliar Marcel Popovici.

Vânzatorul este vecin cu prim-ministrul Pavel Filip. Îi spune Ivan Drangoi, un barbat care în ultimii ani a fost chemat de mai multe ori în judecata pentru datorii de catre furnizorul de gaze naturale Moldovagaz, o companie de creditare si o persoana fizica care i-a împrumutat bani.

De fiecare data, Drangoi a pierdut în instanta si a fost obligat sa restituie banii împrumutati, iar executorii judecatoresti i-au aplicat interdictii si sechestru pe imobilele din strada Paris – casa, bucataria de vara si terenul aferent. Toate restrictiile au fost anulate chiar în ziua când acesta si-a vândut „Palatul” din strada Paris.

[...]

CORTINA DINTRE CASE

Oficial, prim-ministrul Pavel Filip detine în proprietate o singura casuta de 54 m.p., mostenita de la parinti. Imobilul este situat în localitatea sa de bastina, Panasesti, situata la 30 km de Chisinau. Detalii, AICI

În 2001, Pavel si Tatiana Filip au cumparat o vila în centrul Chisinaului, putin mai mare decât cea din Panasesti, si au vândut-o în 2014.

Începând cu anul urmator, în declaratiile de venit si interese ale lui Pavel Filip apare o noua locuinta, de cel putin trei ori mai mare decât cea vânduta în 2014.

Imobilul de lux este situat pe str. Vasile Pogor din sectorul Buiucani, care este paralela cu strada Paris. Filip mentioneaza în documentul depus la Agentia Nationala de Integritate (ex-CNI – n.r.) ca nu este proprietarul casei, însa locuieste acolo în baza unui contract de comodat (împrumut facut pentru o folosinta curenta – n.r.).

img_9260

Casa de tip high-tech în care locuieste Pavel Filip. Foto: RISE Moldova/Iurie Sanduta

Aceasta vila îi apartine oficial fiului mai mic, Dumitru, care a ajuns proprietar la 20 de ani, în timp ce era student la o universitate prestigioasa din Olanda. Conform datelor cadastrale, locuinta are 316 m.p. si a fost anterior estimata la 3,4 milioane de lei.

Între timp, premierul Pavel Filip a trecut si cu viza de domiciliu în casa fiului mai mic. Astfel, din acest an, el a devenit vecin cu firma Vota SRL, paravanul care desparte cele doua case alaturate de acelasi beneficiar.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD

Pe Twitter-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!