Google+

VIDEO, DOC/ Tranzactiile din jurul viitorului sediu al Procuraturii Generale - Ziarul de Garda

Viitorul sediu al Procuraturii Generale este reconstruit de o companie afiliata lui Oleg Voronin pentru suma de 22,8 milioane de lei. In procesul de atribuire a cladirii si a terenului aferent catre Procuratura Generala, autoritatile sunt acuzate ca ar fi exercitat presiuni asupra unor agenti economici pentru ca acestia sa renunte la dreptul de proprietate asupra unor spatii din acel imobil, scrie ZdG.md.

 

Totodată, deşi iniţial, Guvernul i-a atribuit Procuraturii Generale şi terenul din spatele clădirii unde astăzi sunt amplasate parcările Partidului Democrat din Moldova şi ale unui centru de oficii, gestionat de compania actualului şef al Agenţiei Proprietăţii Publice, ulterior, a revenit asupra deciziei, oferind terenul companiei funcţionarului, implicat, prin intermediul instituţiei pe care o conduce, şi în negocierile din jurul viitorului sediu al Procuraturii.

 

Printr-o hotărâre a Guvernului din 15 noiembrie 2017, publicată două zile mai târziu în Monitorul Oficial, s-a decis ca imobilul şi terenul aferent de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 73, să fie transferate, din gestiunea Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului, în gestiunea Procuraturii Generale (PG).

 

Imobilul cu o suprafaţă de 3398 de metri patraţi, care găzduia până atunci mai multe instituţii de stat, cum ar fi Camera Înregistrării de Stat, Bursa de Valori a Moldovei, sediul Central al Judecătoriei Chişinău şi câteva entităţi private, inclusiv notari, avocaţi sau executori judecătoreşti, dar şi terenul aferent, cu o suprafaţă de 84 de ari, urmau, după decizia Guvernului, să reprezinte noul sediu al PG.

 

[...]

 

Clădirea oferită PG avea mai mulţi proprietari privaţi

Hotărârea Guvernului însă nu a fost suficientă pentru ca planul să fie dus la final. În timp ce încercau s-o pună în practică, autorităţile au constatat că, în clădirea statului, preponderent la subsol, mai multe persoane fizice şi juridice care arendau încăperi şi-au exercitat dreptul de a le privatiza în baza unei hotărâri de Guvern din martie 2008. Pentru a recupera bunurile, reprezentanţii Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) au înaintat cumpărătorilor încăperilor nelocuibile propuneri de a rezilia contractele „cu aducerea părţilor în poziţia iniţială şi restituirea spaţiilor către Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului”.

 

Conform unei note informative a APP, până în februarie 2018, 11 proprietari ar fi acceptat, benevol, propunerea autorităţilor. Mulţi însă au refuzat să restituie spaţiile privatizate anterior în condiţiile oferite de autorităţi.

 

[...]

 

Acuzaţii aduse reprezentantului Guvernului. „E un caz fără precedent”

În acea perioadă, mai multe persoane care deţin sau deţineau bunuri în proprietate sau în arendă în clădirea de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au remis în adresa ZdG mai multe mesaje în care reclamau presiuni din partea instituţiilor statului privind cedarea acelor spaţii. „E un caz fără precedent, or, organele statului fără scrupule şi temeiuri legale acţionează fraudulos, fiind vorba despre acapararea imobilului de pe bd. Ştefan cel Mare de către Guvernul R. Moldova şi de PG de la proprietari de bună credinţă. Vă comunicăm că imobilul de pe Ştefan cel Mare, 73, a fost cumpărat sau privatizat de actualii proprietari în mod legal, toţi proprietarii având actele de proprietate înregistrate la Agenţia Servicii Publice. Prin ameninţări cu dosare penale, reprezentantul Guvernului, Mihail Casapu, secretarul general adjunct al Guvernului, cab. 117, care se află la Guvern, cheamă proprietarii şi îi ameninţă, spunând că are indicaţii concrete de la dl Plahotniuc, şi dacă nu vom părăsi benevol încăperile dobândite de noi în mod legal, vom fi alungaţi, evacuaţi de poliţie şi vom rămâne cu dosare penale”,reclamau aceştia.

 

[...]

 

22,8 milioane de lei pentru reconstrucţia clădirii

Între timp, în martie 2018, PG a demarat iniţierea unei licitaţii pentru reconstrucţia clădirii. Conform informaţiilor publice de pe site-ul Agenţiei Achiziţii Publice, în iunie 2018, a fost semnat un contract cu firma „Eurostil Construct” pentru suma de 22,8 milioane de lei, bani pentru care SRL-ul urma să efectueze „lucrări de reparaţie capitală a clădirii”.

 

[...]

 

Conform aceloraşi informaţii, la licitaţie au participat, în total, 6 agenţi economici. Lucrările au demarat la scurt timp de la licitaţie, astăzi, clădirea fiind un adevărat şantier, procurorii urmând să populeze noul sediu până la început de 2019. Urmele vechilor proprietari sau chiriaşi pot fi observate doar din afişele de pe uşile şi ferestrele aflate în reparaţie.

 

 

 

 

„Eurostil Construct” SRL a fost înregistrată în R. Moldova în 2010, fiind fondată de soţii Veaceslav Lungu şi Angela Şcerbina, fosta fondatoare şi administratoare a companiei „Moldconstruct-Market”, agent economic ajuns în atenţia presei în perioada guvernării comuniste pentru că, în timp ce îl avea angajat în calitate de economist pe Oleg Voronin, fiul preşedintelui Vladimir Voronin, SRL-ul semna contracte de zeci de milioane de lei cu instituţiile statului.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn