Zi decisiva pentru fostul premier Vlad Filat. Curtea Suprema de Justitie decide astazi, daca accepta recursul in anulare in dosarul sau. Avocatii cer casarea sentintei prin care fostul premier a fost condamnat la 9 ani de inchisoare pentru coruptie pasiva si trafic de influenta.

Publicat:12.12.2017, 08:38

In septembrie 2016, prin intermediul aceleiasi cai de atac, pe care o folosesc acum avocatii si in cazul lui Filat, CSJ a redus la trei ani si patru luni termenul de detentie pentru cumnatul fostului lider PLDM.

Intr-un interviu pentru Ziarul de Garda avocatul Igor Popa a transmis mesajul lui Vlad Filat inainte de decizia de astazi. Fostul premier sustine sa-si doreste o judecata, dar nu o executie, un proces public, in care sa fie examinate probele, dar nu denunturi mincinoase. Anterior Filat a repins acuzatiile care i se aduc si a calificat dosarul sau drept unul politic. 

 

Sinteza zilei, 12 decembrie

 Avocatii fostului premier condamnat pentru coruptie pasiva si trafic de influenta cer casarea integrala a Sentintei Judecatoriei Buiucani, din 27 iunie 2016 privind condamnarea lui Vlad Filat, casarea partiala a Deciziei Curtii de Apel Chisinau din 11 noiembrie 2016 in partea condamnarii lui Vlad Filat si casarea integrala a Deciziei Colegiului penal al CSJ din 22 februarie 2017, noteaza Ziarul de Garda.

Într-un interviu pentru ZdG avocatul Igor Popa a transmis mesajul lui Vlad Filat înainte de decizia instantei supreme: 

„Dupa 26 de luni, lucrurile au devenit clare pentru cunoscatori si necunoscatori. Ma refer la asa numitul proces Filat. Eu nu-mi doresc decât sa am parte de o judecata, dar nu de o executie. În toata aceasta perioada am solicitat doar lucruri legale si daca vreti umane: proces public, în care sa fie examinate probele, dar nu denunturi mincinoase; sa fie audiati martorii apararii; efectuate expertize financiare, astfel încât decizia instantei de judecata sa fie o judecata de valoare, dar nu una de interes.

În acest context, având în vedere ca recursul ordinar depus anterior nu a fost acceptat spre judecare, astept ca cel putin de aceasta data CSJ sa i a o decizie legala  si sa admita spre examinare recursul în anulare”.

In vara anului 2016, dupa un proces cu usile inchise, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si corupere pasiva. El se declara nevinovat.