Google+

Pentru ca leii de unu se uzeaza foarte repede, BNM vrea sa puna in circulatie monede de 1 leu si de 2 - VIDEO

Pentru ca leii de unu se uzeaza foarte repede, BNM vrea sa puna in circulatie monede de 1 leu si de 2 - VIDEO
Embed:

Pentru ca leii de unu se uzeaza foarte repede, Banca Nationala vrea sa puna in circulatie monede de 1 leu si de 2. Deocamdata este vorba doar despre o idee, asa ca nu este clar cand am putea tine in mana 1 leu de metal.

 

Corneliu MELNIC, SEF. ADJ. DIR. OPERATIUNI CU NUMERAR: ”Din cauza ca la bancnotele cu valoarea nominala de 1 leu durata de circulatie este mica, cat si calitatea lor in circulatie este scazuta, BNM discuta acum sa faca modificari pentru introducerea unei monede metalice cu valoarea nominala de 1 leu, cat si de 2 lei.”

 

 Cei de la Banca Nationala afirma ca este mai ieftin sa produci monede de 1 leu decat bancnote, tocmai pentru ca banutii traiesc mai mult.

 

Corneliu MELNIC, SEF. ADJ. DIR. OPERATIUNI CU NUMERAR: ”Durata de circulatie a unei bancnote de 1 leu este 1 ani jumate, doi ani, dar a unei monede cel putin 10 ani./Bancnotele se uzeaza mai repede decat monedele.”

 

 Speranta STATE, REPORTER PRO TV: ”Monede de 1 leu si chiar si de 5 lei au mai existat in istoria Republicii Moldova. la inceputul anilor 90' unii isi primeau salariile in pungute pline cu astfel de monede. Cu timpul, cei de la Banca Nationala au inteles ca leii de metal nu au suficiente elemente de siguranta si pot fi falsificati usor, asa ca treptat i-au scos din circulatie.” 

 

Daca se va decide ca se vor bate monedele, leii de unu de hartie vor fi scosi treptat din circulatie. Nu este clar deocamdata cand anume am putea avea in portofele monede de 1 leu sau doi. Ideea este in discutie, iar Banca Nationala spera ca va convinge autoritatile ca o astfel de schimbare este necesara.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn