Google+

Brexitul rapune regatul! Lovitura primita de toti cei care locuiesc in Marea Britanie

Rata inflatiei in Marea Britanie a crescut la un maxim al ultimilor cinci ani, pe fondul cresterii preturilor la petrol si la imbracaminte, anunta BBC.Astfel, potrivit datelor oficiale, inflaţia a crescut în august la 2,9%, de la 2,6%, în luna anterioară.Prognoza anuală a Bancii Angliei pentru inflaţie este de 2%. Banca centrală a anunţat că se aştepta ca inflaţia să ajungă la 3% abia în octombrie, dar că va urma o scădere începând din 2018.

 

Scăderea constantă a lirei sterline în raport cu euro şi dolarul, după referendumul pentru Brexit, a continuat să fie principala cauză a majorarii preţurilor, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică de la Londra.

 

De asemenea, creşterea cotaţiilor internaţionale ale petrolului a avut o influenţă semnificativă în majorarea preţurilor în Marea Britanie.

 

Influenţa cea mai mare asupra inflaţiei a avut-o creşterea cu 4,6% a preţurilor la îmbrăcăminte şi încălţăminte, ca urmare a importurilor mai scumpe.

 

Prognoza pentru creşterea salariilor în Marea Britanie în acest an este de doar 2,1%, ceea ce duce la o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a britanicilor.

 

Potrivit datelor statistice, cheltuielile de consum din Marea Britanie au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai lentă creştere de după 2014, din cauza deprecierii lirei sterline după referendumul pentru Brexit de anul trecut.

 

În această vară, moneda britanică a atins minimul ultimilor 8 ani, în raport cu euro. În câteva rânduri, a scazut chiar sub 1 euro la casele de schimb. Lira sterlină s-a depreciat cu circa 15% din iunie 2016, urcând inflaţia preţurilor de consum la cele mai ridicate niveluri din ultimii ani.

 

Totodată, creşterea economică a în Regat a fost revizuită la 0,3% faţă de trimestrul anterior şi la 1,7% în termeni anuali, reprezentând cel mai slab an după anul 2012.


Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn