Google+

Europenii finanteaza legatura energetica dintre Republica Moldova si Romania. Vor investi 270 de milioane de euro

UE, BEI, BERD si Banca Mondiala vor investi 270 de milioane de lei in legatura energetica dintre Republica Moldova si Romania.

 

Cele 270 de milioane de euro vor fi oferite de catre UE, BEI, BERD si Banca Mondiala pentru consolidarea securitatii energetice a Republicii Moldova. Banii vor fi folositi pentru a finanta interconectarea permanenta intre retelele electrice din Moldova si Romania, se arata intr-un comunicat al delegatiei Uniunii Europene in RM.

 

"Această interconectare are o importanţă deosebită pentru diversificarea resurselor energetice ale Republicii Moldova. În prezent, ţara depinde până la 80% de livrările dintr-o singură fabrică alimentată cu gaze naturale, petrol şi cărbune şi importuri de energie electrică din Ucraina. Legătura cu reţeaua electrică din România va spori considerabil stabilitatea şi fiabilitatea sursei de alimentare. Aceasta este o premisă pentru dezvoltarea economică a ţării. Diversificarea resurselor de energie electrică va deschide piaţa de energie electrică a Moldovei spre o concurenţă sporită. Accesul extins pe piaţa europeană va genera beneficii economice cetăţenilor şi companiilor Republicii Moldova. În final, proiectul va deschide calea spre integrarea Republicii Moldova în reţeaua europeană de electricitate, ENTSO-E", scrie in comunicat.

 

Astfel, pachetul include imprumuturi ale BEI si BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un imprumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondiala si o finantare de 40 de milioane de euro din fondurile UE.

 

In comunicat mai scrie ca investitia acopera construcţia unei noi linii electrice de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, în sudul Moldovei şi Chişinău, modernizarea şi extinderea staţiilor din Chişinău şi Vulcăneşti şi construirea unei staţii electrice back to back de  600 MW în Vulcăneşti. Interconexiunile vor fi construite de către compania publică de electricitate din Republica Moldova – Moldelectrica pe parcursul a trei ani, între 2019 şi 2022.

 

E.S Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: "Parteneriatul dintre UE, BERD, BEI şi Banca Mondială pentru susţinerea acestui proiect va creşte competitivitatea pe piaţa energiei în beneficiul cetăţenilor din Republica Moldova."

 

Alexander Stubb, Vicepreşedintele BEI: "Acest proiect arată modul în care banca UE ajută la deschiderea frontierelor şi la construirea de poduri între vecinătatea estică şi piaţa UE. Siguranţa şi diversitatea aprovizionării cu energie sunt factori cheie care permit economiei moldoveneşti să se dezvolte în continuare."

 

 Harry Boyd-Carpenter, Director BERD pentru proiecte de energie: "Proiectul este o schimbare cu adevărat revoluţionară pentru securitatea energetică a Moldovei. Aceasta va introduce o concurenţă reală pentru sursele de energie existente, permiţând Moldovei să acceseze sursele din România şi, prin România, cele din regiune. Proiectul este un prim pas în procesul de integrare a Moldovei în piaţa europeană a energiei electrice. O mai mare interconexiune regională este, de asemenea, esenţială pentru a permite absorbţia a cantităţilor mereu crescânde de energie regenerabilă intermitentă."

 

Anna Akhalkatsi, Şef al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova: "Grupul Băncii Mondiale salută lansarea acestui proiect extrem de important, care va contribui la consolidarea şi diversificarea infrastructurii critice a Moldovei, dar mai presus de toate va asigura cetăţenilor Republicii Moldova o aprovizionare stabilă şi sigură cu energie."


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn