Ca urmare a conlucrarii Bancii Nationale a Moldovei (BNM) cu Banca Comerciala Romana si Banca Transilvania, leul moldovenesc va fi acceptat pentru operatiuni de schimb valutar si tranzactii bancare in Romania, noteaza Hotnews.ro.

Publicat:01.10.2018, 09:06

Potrivit unui anunt al Bancii Moldovei, la solicitarea BNM, cele doua mai mari banci licentiate din România vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldovenesti (MDL) contra lei românesti (RON) de catre persoanele fizice pe teritoriul României. Prima institutie de credit care a confirmat acest anunt a fost BCR, care a anuntat luni ca serviciul va fi oferit la nivelul întregii tari, dar o atentie deosebita va fi acordata zonelor în care se înregistreaza un flux mai mare de cetateni din Republica Moldova, scrie Hotnews.ro.

Pâna în prezent, în România s-au stabilit si au dobândit cetatenie 400.000 de moldoveni. România este primul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 26% în exporturile si 14% în importurile moldovenesti în prima jumatate a anului.

În domeniul turismului, România este a treia destinatie a moldovenilor cu circa 15% din calatorii conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetatenii români au reprezentat 20% din toti turistii care au vizitat Republica Moldova în aceeasi perioada, plasând România pe primul loc printre tarile de origine ale vizitatorilor straini.

Banca Comerciala Româna este actionar unic al Bancii Comerciale Române Chisinau S.A., iar Banca Transilvania este actionar majoritar, împreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), al BC „Victoriabank” S.A.

Sursa: Hotnews.ro.