Google+

Planeta se „ineaca“ in petrol. Ce tari bogate sufera cel mai mult dupa scaderea preturilor - Adevarul

Planeta „se ineaca“ in petrol, insa efectele nu sunt la fel peste tot: daca pentru soferi colapsul cotatiilor petrolului este de bun augur datorita ieftinirii carburantilor, pentru statele producatoare de titei acest lucru se traduce în pierderi, deficite bugetare, reduceri de cheltuieli sau chiar scumpiri pentru anumite produse, noteaza Adevarul.ro.Potrivit Adevarul.ro, barilul de titei Brent, de referinta pe piata mondiala, se tranzactiona marti la niveluri în jurul a 29 de dolari, dupa ce luni ajunsese sub 28 de dolari, pentru prima oara în 13 ani, ca urmare a exporturilor Iranului, care a scapat de embargoul petrolier impus din cauza programului sau nuclear.

 

Statele din zona Golfului Persic au cele mai mici costuri de productie, iar cele mai afectate sunt tarile care au productie în perimetre marine de mare adancime, acestea necesitand investitii mult mai mari.

 

Producatorii neconventionali, primii afectati

 

Astfel, Marea Britanie are un cost de productie de 52,5 dolari pe baril, în vreme ce Brazilia extrage „aurul negru“ cu un cost de 48,8 de dolari pe baril.

 

tarile care au profitat din plin de „revolutia“ generata de fracturarea hidraulica si de extractia titeiului din sisturi bituminoase, Canada si SUA, au si ele costuri de productie peste nivelul actual al pretului, respectiv de 41 de dolari pe baril si de 36,2 dolari pe baril.
Inclusiv unele state ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au probleme: Angola are un cost de 35,4 dolari, în timp ce Nigeria extrage barilul cu 31,6 dolari. si în Romania extractia se face tot la costuri totale în jurul a 30 de dolari pe baril, iar OMV a anuntat recent ca se lucreaza la un plan de austeritate pentru a reduce costurile.
si bogatii sufera cateodata

 

Rusia are un cost mediu de 17,2 dolari pe baril, Iranul extrage petrol la 12,6 dolari pe baril, în vreme ce tarile arabe au cele mai mici costuri din lume: Emiratele Arabe Unite scot barilul de titei cu 12,3 dolari, Irakul – 10,7 dolari, Arabia Saudita – 9,9 dolari, în timp ce Kuweitul are cel mai mic cost din lume, de 8,5 dolari pe baril.

 

Chiar daca unele state au costuri de productie sub nivelul cotatiilor de pe burse, acest lucru nu înseamna ca situatia este buna: jumatate din veniturile bugetare ale Rusiei provin din petrol si gaze, astfel ca scaderea preturilor se traduce prin scadere veniturilor statului, chiar daca societatile sunt în continuare pe profit.

 

Guvernul de la Moscova a anuntat recent reducerea cheltuielilor bugetare cu 10%. Inclusiv bogatele state arabe au luat astfel de masuri: au introdus TVA, au crescut preturile la apa si electricitate si au scazut subventiile la carburanti, ceea ce a echivalat cu scumpirea acestora.

 

Sursa articol: adevarul.ro


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn