Google+

Rezultatul magic al anului 2017: 11 278 526 = 1 388 306

Desi unii vor spune cu surprindere ca ceva este gresit in aceasta matematica, cifrele sunt un lucru incapatanat, mai ales cand vine vorba de eficienta si economie...

 

Descifrăm:  11 278 526 lei  - este suma totală a tenderelor anunţate pe Platforma achiziţiilor electronice Yptender.md pentru perioada de testare (mai - decembrie 2017) şi 1 388 306 lei – suma economisită de Achizitori!

 

Mai putem enumăra cifre, dar ne vom limita la una: aceste date sunt rezultatul celor 130 de tendere. Cu toate acestea, există şi un număr de tendere, care nu au avut loc. Şi acum vom analiza cauza.

 

Eficacitatea sistemului electronic de achiziţii este evidentă. Sistemul economiseşte timpul participanţilor, deoarece procesul se organizează de managerii Platformei, începînd cu căutarea potenţialilor Furnizori şi finisând cu suportul informaţional la etapa depunerii ofertelor. De fapt, în procesul organizării tenderului se face o analiză a pieţii pentru Achizitori – informarea despre partenerii potenţiali, tarifele reale pentru un produs sau serviciu. Bugetul economisit oferă posibilitatea de a repartiza mijloacele financiare pentru rezolvarea altor scopuri sociale şi de producţie. Dar pentru companii mici şi necunoscute pe piaţa Republicii Moldova este o posibilitate reală de a se afirma.

 

De ce totuşi tenderele anunţate uneori nu au loc? Există motive pentru aceasta atât din partea Achizitorilor, cât şi a Furnizorilor. Iată cele mai tipice dintre ele.

 

Achizitorii: indică costul preconizat pentru produs/serviciu extrem de mic sau incorect întocmesc specificaţia, indică termeni restrînşi pentru depunerea ofertelor sau crează tendere pentru produse/servicii, care lipsesc pe piaţa locală. 

 

Furnizorii: depun oferte, care nu corespund cerinţelor Achizitorului sau simt lipsă de încredere în prezentarea acestora. Dar există şi o cauză mentală, care presupune că tenderele sunt o ficţiune şi nu pot fi câştigate.

 

Şi dacă rezolvarea unor probleme depinde de experienţă, schimbarea mentalităţii necesită timp. Probabil că în acest caz merită să ascultăm opinia managerilor americani: "Afacerea este ca o maşină: de sinestătător se va deplasa doar în declin". Dar noi trebuie să creştem...

 

Mulţumim partenerilor noştri, cu care am colaborat în anul trecut şi urăm tuturor succes în anul nou pe Platforma achiziţiilor electronice Yptender.md.

 

*Acest articol este un produs comercial


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn