America comemoreaza astazi 17 ani de la cea mai neagra zi din istoria statului. Pe 11 septembrie 2001 patru avioane au fost deturnate de teroristi, doua dintre care au lovit turnurile gemene de la New York. Aproape trei mii de oameni au murit in urma atentatelor, in doar cateva ore.

Publicat:11.09.2018, 12:13

Era ora 8 si 46 de minute cand un avion cu 92 de persoane la bord, inclusiv 5 teroristi, loveste primul turn de la New York. Urmeaza o explozie uriasa, iar etajele superioare sunt distruse.

Dupa mai putin de 20 de minute, o alta aeronava intra in cea de-a doua cladire. Marile televiziuni ale lumii transmit in direct ce se intampla acolo, iar milioane de oameni urmaresc incremeniti haosul si panica de la New York.

Al treilea avion a lovit Pentagonul, omorand 184 de oameni, iar al patrulea si ultimul a cazut intr-un camp, in Pennsylvania, dupa ce pasagerii au incercat sa lupte cu teroristii. In urma atentatelor aproape trei mii de oameni si-au pierdut viata, iar alte cateva mii au fost ranite. Pana in prezent doar aproximativ 60% dintre victime au putut fi identificate.

Atentatele au fost revendicate de gruparea Al-Qaida, condusa atunci de Osama bin Laden. Dupa evenimentele de atunci, Statele Unite au declarat razboi retelei teroriste, iar 10 ani mai tarziu liderul gruparii a fost ucis de soldatii americani.

Barack OBAMA, FOSTUL PRESEDINTE AL SUA: “In aceasta seara vreau sa anunt cetatenii americani si intreaga lume ca Statele Unite au efectuat o operatiune prin care a fost ucis Osama bin Laden, liderul al-Qaida.”

 Ca in fiecare an, azi la Washington si New York vor avea loc ceremonii de comemorare a victimelor.