Miscarea asanumita "a vestelor galbene", impotriva cresterii taxelor la carburant, a organizat proteste si baraje rutiere in toata Franta, cu aproape 300.000 de participanti.

Publicat:18.11.2018, 07:48O femeie a murit lovita de masina condusa de o soferita, care s-a panicat si a apasat pedala de acceleratie când s-a vazut înconjurata de protestatari.


Au fost incidente si la alte baraje rutiere, soldate, potrivit ministerului de interne, cu cel putin 227 de raniti, dintre care 6 grav. 73 de persoane au fost arestate.


Au fost multe asemenea accidente, mai mult sau mai putin serioase, în punctele cu blocaje rutiere organizate de “vestele galbene”. De fiecare data, acelasi scenariu: un automobilist scos din sarite a fortat barajul si a ranit persoanele care erau în fata masinii.

O manifestanta sexagenara a murit în Savoia. A fost lovita de masina condusa de o soferita care s-a panicat când s-a vazut înconjurata de manifestanti si a apasat pedala de acceleratie.

Situatia a fost tensionata si la Paris, în apropierea palatului Elysee, unde fortele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestati. ‘Macron, demisia!’, a strigat multimea, la circa 100 metri de resedinta presedintelui Frantei.

Christophe Castaner, ministrul de Interne: “Guvernul este receptiv la toate demonstraţiile şi, desigur, vom continua sa raspundem la aşteptarile francezilor, inclusiv în ce priveşte puterea de cumparare. Dar, sa fie clar, ministerul de interne este şi va fi foarte preocupat de siguranţa şi bunurile persoanelor.”

Protestararii îl acuza pe seful statului ca i-a abandonat pe oamenii de rând. Macron nu a avut nicio reactie publica fata de aceste proteste. Dar, zilele trecute, a admis ca “nu a reusit sa-i reconcilize pe francezi cu conducatorii lor”. Pe de alta parte, a acuzat oponentii politici ca se folosesc de protestele fata de scumpirea carburantilor pentru a-i bloca programul de reforme.

Pretul la motorina, carburantul cel mai utilizat în Franta, a crescut cu aproximativ 23 la suta, în ultimul an, pâna la un pret mediu de 1,51 Euro pe litru, maxim neatins de al începutul anilor 2.000. Taxele si accizele au scumpit motorina, în Franta, iar picatura care a umplut paharul este o noua majorare anuntata de guvern de la 1 ianuarie.