Google+

300.000 de francezi au protestat impotriva scumpirii carburantilor. Ciocniri cu sute de raniti

Miscarea asanumita “a vestelor galbene”, impotriva cresterii taxelor la carburant, a organizat proteste si baraje rutiere in toata Franta, cu aproape 300.000 de participanti.O femeie a murit lovită de maşina condusă de o şoferiţă, care s-a panicat şi a apăsat pedala de acceleraţie când s-a văzut înconjurată de protestatari.


Au fost incidente şi la alte baraje rutiere, soldate, potrivit ministerului de interne, cu cel puţin 227 de răniţi, dintre care 6 grav. 73 de persoane au fost arestate.


Au fost multe asemenea accidente, mai mult sau mai puţin serioase, în punctele cu blocaje rutiere organizate de “vestele galbene”. De fiecare dată, acelaşi scenariu: un automobilist scos din sărite a forţat barajul şi a rănit persoanele care erau în faţa maşinii.

 

O manifestantă sexagenară a murit în Savoia. A fost lovită de maşină condusă de o şoferiţă care s-a panicat când s-a văzut înconjurată de manifestanţi şi a apăsat pedala de acceleraţie.

 

Situaţia a fost tensionată şi la Paris, în apropierea palatului Elysee, unde forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţi. ‘Macron, demisia!’, a strigat mulţimea, la circa 100 metri de reşedinţa preşedintelui Franţei.

 

Christophe Castaner, ministrul de Interne: “Guvernul este receptiv la toate demonstraţiile şi, desigur, vom continua să răspundem la aşteptările francezilor, inclusiv în ce priveşte puterea de cumpărare. Dar, să fie clar, ministerul de interne este şi va fi foarte preocupat de siguranţa şi bunurile persoanelor.”

 

Protestararii îl acuză pe şeful statului că i-a abandonat pe oamenii de rând. Macron nu a avut nicio reacţie publică faţă de aceste proteste. Dar, zilele trecute, a admis că “nu a reuşit să-i reconcilize pe francezi cu conducătorii lor”. Pe de altă parte, a acuzat oponenţii politici că se folosesc de protestele faţă de scumpirea carburanţilor pentru a-i bloca programul de reforme.

 

Preţul la motorina, carburantul cel mai utilizat în Franţa, a crescut cu aproximativ 23 la sută, în ultimul an, până la un preţ mediu de 1,51 Euro pe litru, maxim neatins de al începutul anilor 2.000. Taxele şi accizele au scumpit motorina, în Franţa, iar picătura care a umplut paharul este o nouă majorare anunţată de guvern de la 1 ianuarie.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn