Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemati la urne duminica, pentru a-si alege cel de-al 19-lea Parlament, potrivit datelor Guvernului de la Berlin. Sondajele o crediteaza pe Angela Merkel, actual cancelar, drept favorita pentru un al patrulea mandat la putere.

Publicat:24.09.2017, 06:45

Sectiile de vot se deschid la ora locala 8 (9 ora României) si se închid la 18 (19 la noi), iar la scurt timp dupa aceea Das Erste si ZDF vor anunta exit-polluri. Rezultatele finale ar putea veni marti.

Germania are un sistem de vot mixt, direct si proportional, în care alegatorii primesc doua buletine : unul direct pentru candidatul din circumscriptia sa si al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileste distributia fotoliilor în Parlament.


De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscriptia sa, districtul Stralsund/Ruegen.

Ea candideaza acolo ca reprezentant al formatiunii crestin-democrate CDU, dupa ce a câstigat de sapte ori în district, de la reunificarea Germaniei, în 1990.

Partidele care nu reusesc sa obtina mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obtin cel putin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proportiile celorlalte formatiuni sunt recalculate în consecinta.

Sondajele preconizeaza toate o victorie confortabila a liderei conservatoare Angela Merkel, aflata la putere din 2005, în pofida faptului ca partidul ei a scazut, în ultima linie dreapta, în fata ascensiunii extremelor.

Saptamâna aceasta, tabara sa, crestin-democrata, era creditata cu 36%, cu mult înaintea social-democratilor lui Martin Schulz (22%), a carui campanie pe tema justitiei sociale nu mobilizeaza într-o tara în care aproape toata lumea are un loc de munca.

Daca sondajele se vor confirma, conservatorii germani vor fi aproape de nivelul la care au fost înfrânti în 1998 (35,1%) si vor fi nevoiti sa-si caute unul sau doi aliati. Un lucru care va pata succesul lui Merkel. Si care îi va complica sarcina de a forma o coalitie majoritara în viitoarele saptamâni.

Noul Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului, se anunta divizat, în el urmând sa intre cel putin sase partide, un lucru care s-a întâmplat ultima oara în 1990, astfel ca urmatorul Guvern va avea nevoie, probabil, de cel putin 47% sau 48% din voturi pentru o majoritate stabila.