Google+

Alegeri in SUA. Trump risca sa inregistreze prima infrangere politica

Americanii dau marti primul verdict privind presedintia lui Donald Trump. In Statele Unite au loc alegerile de la mijlocul mandatului pentru Congres, care vor stabili tonul pentru urmatorii doi ani de mandat pentru Trump.

 

Preşedintele şi-a asumat conducerea campaniei republicane şi s-a arătat încrezător, mai ales că, potrivit sondajelor, democraţii ar putea recuceri majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

 

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: “E ceva în aer. E o energie pe care oamenii nu au mai simţit-o de la o anumită dată: 26 noiembrie 2016.”

 

Deşi numele lui nu apare pe buletinele de vot, Donald Trump şi-a asumat conducerea campaniei republicane cu un aplomb neobosit. În şase zile a participat la 11 mitinguri electorale, trei din care doar în ultima zi de campanie.

 

Foto: Locaţiile celor 11 mitinguri ale lui Donald Trump din ultimele şase zile de dinainte de vot

 

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: “Diferenţa nu putea fi mai clară. Democraţii produc violenţă, republicanii produc slujbe.”

 

Danny Hayes, analist“Când vor merge la urne, cei mai mulţi alegători vor vota avându-l pe Trump în minte. Dinamica locală va conta mult mai puţîn decât convingerea lor că Trump face sau nu treabă bună.”

 

Sunt în joc cele 435 de mandate de doi ani în Camera Reprezentanţilor şi 35 din cele 100 de mandate de şase ani din Senat.

 

 

Reporter: “Alegerile prezidenţiale sunt văzute drept un referendum privind conducerea preşedintelui în funcţie. Acest preşedinte a polarizat societatea. Prin urmare, posibilele schimbări vor avea loc în statele unde democraţîi sunt furioşi, unde republicanii nu au o majoritate solidă şi, mai important, acolo unde independenţîi sunt frustraţi.”

 

Un număr record de alegători americani au votat anticipat, prin corespondenţă, mobilizaţi de subiectele arzătoare ale campaniei, migraţia clandestină, economia sau reforma din sănătâte.

 

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: “Cred că a venit momentul să ne facem vocea auzită, fiindcă în 2016 nu am făcut asta prea bine.”

 

Votantă: “Donald Trump i-a motivat pe oameni să voteze, pentru sau împotriva lui.

 

Reporter: “Pe dv. v-a convins să mergeţi la vot?”

 

Votantă: “Da!”

 

Democraţii mizează pe voturile tinerilor, moderaţilor şi minorităţilor şi îl acuză pe Trump că divizează societatea şi încită la violenţă. În numele lor au vorbit fostul preşedinte Barack Obama şi vedete, precum Oprah Winfrey.

 

Barack Obama, fost presedinte al Statelor Unite: “Reforma asigurărilor în sănătate e în joc. Votaţi şi poate veţi salva o viaţă.”

 

 

Alegerile legislative parţiale, dublate şi de un scrutin pentru alegerea a 36 din cei 50 de guvernatori americani, ar putea aduce în Congres un număr istoric de femei şi de reprezentanţi ai minorităţilor rasiale şi sexuale.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn