Washington-ul se pregateste sa trimita o nava de razboi in Marea Neagra, in contextul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina.

Publicat:06.12.2018, 08:57

Armata americana a început miercuri pregatirile pentru trimiterea unei nave de razboi în Marea Neagra pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina dupa recentul incident de lânga strâmtoarea Kerci, a informat presa americana, citata joi de agentia de presa Xinhua.

Astfel, armata SUA a cerut Departamentului de Stat sa notifice Turcia despre eventualul sau plan de a trimite o nava militara în Marea Neagra, a anuntat CNN, citând mai multi oficiali americani, care au afirmat ca acest demers reprezinta ‘un raspuns’ la confruntarea recenta între Rusia si Ucraina în apropiere de strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagra în Marea Azov.

‘Statele Unite îsi desfasoara activitatea în conformitate cu prevederile Conventiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondentei noastre diplomatice cu guvernul turc’, a declarat un purtator de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Potrivit Conventiei de la Montreux semnata în 1936, navele tarilor neriverane sunt obligate sa notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor si Dardanele, care leaga Marea Mediterana de Marea Neagra.

În conformitate cu prevederile acestei conventii, navele tarilor neriverane nu pot ramâne în Marea Neagra mai mult de 21 de zile.

La 25 noiembrie, trei nave ale Fortelor navale ucrainene - doua vedete blindate si un remorcher - cu 24 de marinari au fost capturate de garzile de coasta ruse în timp ce se pregateau sa intre în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv ca ar fi încalcat frontiera maritima a Rusiei.

Marina ucraineana a calificat incidentul drept ‘act de agresiune’, declarând ca a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin strâmtoarea Kerci.

În acelasi timp, Rusia a declarat ca nu a primit niciun fel de înstiintare de acest gen, iar navele ucrainene au ignorat somatiile garzilor de coasta ruse.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat miercuri ca a lansat un apel tarilor semnatare ale Memorandumului de la Budapesta (1994) - Statele Unite, Marea Britanie si Rusia, trei tari care ar trebui sa garanteze independenta Ucrainei - pentru organizarea unor consultari urgente cu privire la tensiunea din strâmtoarea Kerci.

Sursa: Agerpres