Turcia a ordonat arestarea a 192 de persoane suspectate de legaturi cu reteaua clericului musulman Fethullah Gulen, aflat in exil in SUA si pe care Ankara il acuza de orchestrarea tentativei esuate de puci din 2016.

Publicat:15.01.2019, 09:13

Razii ale politiei ce-i vizeaza pe adeptii lui Gulen au avut loc în mod constant de la tentativa de puci si au fost relansate recent. Autoritatile din Istanbul si Adana au ordonat arestarea a peste 100 de militari suspecti saptamâna trecuta.

Biroul Procurorului sef de la Ankara a indicat ca a ordonat arestarea a 50 de militari suspecti - trei locotenenti si 47 de sergenti - si alte 55 de persoane acuzate ca folosesc aplicatia de mesagerie ByLock, a precizat cotidianul.

Turcia a interzis aplicatia ByLock dupa esuarea puciului, spunând ca adeptii lui Gulen au folosit-o pentru a comunica în noaptea de 15 iulie 2016, când un grup de soldati au încercat sa înlature guvernul de la putere, înregistrându-se circa 250 de morti.

Gulen, fost cândva un aliat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan care s-a autoexilat în SUA în 1999, a respins acuzatiile si a condamnat puciul.
Biroul Procurorului din provincia Konya (centru) a ordonat arestarea a 50 de persoane, inclusiv personal militar si contactele lor din reteaua lui Gulen, afirma ziarul. În alte doua provincii, Mugla si Kocaeli, birourile procurorilor au ordonat arestarea a 15 si, respectiv, 22 de militari.

Peste 77.000 de persoane au fost plasate în detentie în asteptarea procesului, în timp ce 150.000 de functionari, personal militar si alte categorii au fost destituiti sau suspendati din posturile lor în cadrul epurarilor de au urmat dupa tentativa de puci.

Organizatiile pentru drepturile omului si aliatii occidentali ai Turciei si-au exprimat preocuparea în legatura cu represaliile, spunând ca Erdogan se foloseste de tentativa esuata de puci ca pretext pentru a reduce la tacere disidenta.

La rândul sau, guvernul a indicat ca masurile de securitate sunt necesare având în vedere gravitatea amenintarilor cu care se confrunta Turcia.