Google+

Astazi se deschide oficial ambasada SUA la Ierusalim. Trump va adresa un mesaj

Astazi se deschide oficial ambasada americana la Ierusalim. Donald Trump nu va participa la ceremonie, dar va adresa un mesaj prin intermediul unei legaturi video, prin satelit.Presedintele este reprezentat însă de o delegaţie din care fac parte fiica şi ginerele său, ambii consilieri prezidenţiali de rang înalt. Duminică seară a avut loc o recepţie la care a luat parte şi un reprezentant al Ambasadei României în Isreal.

 

După decenii de neutralitate, Donald Trump a luat decizia de a tranşa spinoasa chestiune a ambasadei Statelor Unite în Israel.

 

Benjamin Netanyahu: “Preşedintele Trump face istorie. Suntem profund recunoscători şi poporul nostru va fi pe vecie recunoscător pentru îndrăzneaţa sa decizie de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi de a muta ambasada la Ierusalim.”

 

 Isrealul priveşte Ierusalimul drept capitala sa “eternă şi indivizibilă”. În timp ce palestinienii susţin că partea de est a oraşului, ocupată de Israel în 1967, trebuie să fie capitala viitorului lor stat.

 

Uniunea Europeană a formulat obiecţii puternice în privinţa mutării ambasadei americane la Ierusalim, iar cei mai mulţi ambasadori ai statelor din Uniune în Israel vor boicota ceremonia de astăzi.

 

Totuşi, participă zeci de diplomaţi străini, inclusiv reprezentanţi ai Ungariei, României şi Republicii Cehe. Aceste ţări, potrivit presei israeliene, ar fi blocat adoptarea unei declaraţii comune a Uniunii Europene, care ar fi subliniat că Ierusalimul ar trebui să fie capitala a două state - Israel şi Palestina, iar statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace.

 

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA: “Statele Unite nu au un partener mai important ca Israelul. Statele Unite şi Israelul conlucrează în multe domenii, dar nimic nu este mai important ca lupta împotriva terorismului.”

 

 Donald Trump se va adresa astăzi, prin intermediul unei legături video, participanţilor la ceremonia de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele american este însă reprezentat de fiica sa, Ivanka Trump, şi de ginerele său - ambii consilieri prezidenţiali. Din delegaţie mai fac parte adjunctul secretarului de stat american şi secretarul Trezoreriei.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn