Google+

Atacatorul din New York, pus sub acuzare pentru 22 de fapte

Barbatul care a intrat cu masina in multime, la New York, cauzand moartea a opt persoane si ranirea altor 12 persoane a fost inculpat, marti, pentru 22 de capete de acuzare, potrivit procurorului federal newyorkez.

 

Sayfullo Saipov, un uzbec de 29 de ani sosit în Statele Unite în 2010, a fost inculpat a doua zi după ce a intrat cu maşina în pietoni pentru violenţă şi distrugere de vehicule, precum şi pentru sprijinirea unei organizaţii teroriste străine.

 

În timp ce era încă internat în spital, acest rezident din New Jersey, căsătorit şi tată a trei copii, a spus că şi-a declarat loialitatea faţă de gruparea Stat Islamic şi a adăugat că a încercat să facă un număr maxim de victime intrând cu camioneta sa pe o promenadă foarte frecventată din Manhattan.

 

Marţi, procurorul a adăugat 20 de capete de acuzare: opt pentru crime, corespunzând deceselor a opt ciclişti (cinci argentinieni şi un belgian) pe care i-a lovit pe pista de biciclete a promenadei şi 12 pentru tentativă de omor, corespunzând celor 12 persoane pe care le-a rănit în acelaşi timp, informează AFP, citat de Agerpres.

 

Saipov, încarcerat în Manhattan, va fi oficial notificat asupra acestor capete de acuzare marţea viitoare în faţa judecătorului federal newyorkez Vernon Broderick, urmând să decidă dacă pledează vinovat sau nu.

 

Aceste capete de acuzare îl expun la închisoare pe viaţă sau la pedeapsa cu moartea, subliniază procurorul. După ce au apărut detaliile despre loialitatea sa faţă de SI la începutul lunii noiembrie, preşedintele american s-a pronunţat clar pe Twitter pentru pedeapsa cu moartea.

 

În state precum New York unde pedeapsa cu moartea nu este în vigoare, ar însemna ca guvernul federal să folosească o lege de excepţie, un demers rar ce ar dura ani de zile, potrivit experţilor.

 

Atacul din 31 octombrie este primul atentat mortal comis la New York de la atentatele din 11 septembrie 2001.

 

Autorităţile au anunţat de atunci măsuri sporite de securitate pentru marile evenimente stradale, inclusiv maratonul din New York pe 5 noiembrie şi parada de Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day), joi.

 

Sursa: Agerpres


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn