Francezii retraiesc cosmarul unui atentat terorist de amploare. Un barbat de 29 de ani a deschis seara focul in centrul orasului Strasbourg.

Publicat:12.12.2018, 05:59A ucis 3 oameni si a ranit 12, dintre care sapte sunt în stare critica. Dupa un schimb de focuri cu soldatii, ranit fiind, atacatorul - cetatean francez, a reusit sa fuga.


Potrivit presei franceze, a furat un taximetru, iar politistii i-au pierdut deocamdata urma. Târgul de Craciun din oras a fost închis si toate evenimentele anulate.


Presedintele Emmanuel Macron l-a trimis la fata locului pe ministrul de interne, care a anuntat ca planul de alerta antiterorista va fi ridicat la nivelul maxim în Franta.


Primele focuri de arma au rasunat în jurul orei 21:15, ora României, pe o strada din centrul orasului francez Strasbourg, foarte aproape de Târgul de Craciun. Un individ înarmat cu un pistol automat a început sa traga în oameni.

Martorii au povestit ca dupa câteva focuri razlete, împuscaturile au rasunat în cascada, provocând panica. Piata a fost evacuata, iar oamenii au cautat adapost în barurile si restaurantele din zona.

Într-un local aflat la aproximativ trei sute de metri de locul atacului erau la acea ora mai multi români.

Gabriel Oniga, român de la Strasbourg: “La un moment dat cei de la securitate au venit si ne-au mutat într-un restaurant din spate. Au blocat hotelul. Tot centrul e închis, plin de soldati, politie.”

Suzana Dragomir, românca de la Strasbourg: “Noi auzim doar sirene de aici. Suntem blocati într-un hotel, nu ne lasa afara. E o stare de panica, bineînteles. Lumea încearca sa ne asigure ca totul e sub control. Suntem blocati aici. Nu stim de vom face mâine, nu stim unde dormim.”

Numeroase ambulante au ajuns în zona ca sa preia ranitii, iar spitalele din oras au instituit planul alb, în asteptarea victimelor.

În timp ce primarul le cerea localnicilor sa nu iasa din casa, sediul Parlamentului European, aflat nu departe de locul atacului, a fost închis.

Sigfried Muresan, europarlamentar: “Nimeni nu poate parasi incinta, deoarece nu e clar ca esti în siguranta în afara Parlamentului. Dar în interiorul parlamentului, activitatile au continuat normal. Eu am participat în jurul orei 21 la sesiunea plenara. În interiorul Parlamentului European, în acest moment, ma simt în siguranta.”

Dan NIca, europarlamentar: “Cladirea e închisa, nu se intra nu se iese. Deja e trecut de miezul noptii, suntem câteva sute de persoane care stau si asteapta. În principiu toata lumea se întreaba cum va ajunge unde trebuie sa ajunga ca sa doarma în noaptea asta.”

Doua scoli si-au deschis portile în plina noapte ca sa-i adaposteasca pe cei care nu puteau ajunge acasa - pentru ca strazile au fost închise, iar mijloacele de transport nu au circulat.

În tot acest timp, atacatorul a fost zarit de militarii care activau în cadrul operatiunii Santinela, pentru protectie în caz de atac terorist. Acestia au deschis focul si l-au ranit. Si el a împuscat un soldat si a reusit sa fuga pe jos, având politistii pe urme.

Atentatorul a fost identificat drept Chérif C., nascut la Strasbourg în 1989. Barbatul se afla pe o lista de supraveghere cu suspecti de radicalizare si era în evidenta politiei pentru diverse infractiuni.

Chiar ieri dimineata politistii au ajuns la locuinta barbatului pentru a-l aresta, fiind banuit ca a participat la un jaf. Dar atacatorul a apucat sa fuga înainte de sosirea fortelor de ordine care au gasit în casa individului mai multe grenade.