Fabricarea unei perechi de blugi poate necesita si peste 15.000 de litri de apa, este concluzia unui documentar BBC, efectuat de jurnalista britanica Stacey Dooley.

Publicat:16.10.2018, 05:16În cadrul documentarului, Stacey Dooley a mai relevat şi faptul ca în producţia bumbacului (cel mai utilizat material din UE) sunt consumate cantitaţi mari de resurse. În plus, este poluat şi mediul datorita utilizarii de pesticide în procesul de cultivare al bumbacului şi datorita utilizarii de vopseluri toxice în procesul de prelucrare al lui (cum ar fi, de exemplu, în producţia blugilor).

În zilele noastre producem peste 100 de miliarde de piese textile din fibre noi, în fiecare an, si planeta nu poate sustine asa ceva”, a precizat Stacey Dooley.

Pentru a-si argumenta pozitia, jurnalista a facut referire la cazul Marii Aral, din Kazahstan - unul dintre cele mai mari dezastre ecologice ale tuturor timpurilor.

Mare Aral, din anii 60′ încoace, a continuat sa sece ca urmare a deciziei Uniunii Sovietice de a devia cursul râurilor care o alimentau pentru a iriga plantatiile de bumbac.

Prin intermediul documentarului, denumit “Fashion’s Dirty Secrets”, jurnalista Stacey Dooley a încercat sa atraga atentia asupra modului în care fabricarea de textile afecteaza mediul.

Recent, un studiu britanic a concluzionat ca fabricarea de haine are al patrulea cel mai mare impact asupra mediului, dupa locuintele oamenilor, transportul si alimentatia.