Google+

Bild: "Rusia conduce o campanie pentru destabilizarea Germaniei". Dezvaluirile facute de serviciile secrete germane

Rusia duce o campanie pentru "destabilizarea" Germaniei, profitand de criza migratiei si recurgand la presa sa si la vasta comunitate ruso-germana, potrivit serviciilor de securitate germane, citate joi de cotidianul Bild, informeaza AFP.

 

Potrivit Bild, cel mai citit cotidian din Germania, numarul doi al agentiei de informatii externe (BND), Guido Muller, si seful serviciilor pentru securitate interna, Hans-Georg Maasen, au dezvaluit, in timpul unei reuniuni cu parlamentari, ca exista tentative tintite ale Rusiei de a "destabiliza Germania".

 

Serviciile de securitate si-au exprimat ingrijorarea in special cu privire la "potentialul ridicat al mobilizarii" celor aproximativ 2 milioane de ruso-germani din Germania prin intermediul asociatiilor acestei comunitati. "Sefii serviciilor secrete au explicat ca guvernul rus foloseste mass-media de stat de o maniera tintita, pentru a discredita guvernul german", relateaza Bild.

 

Cazul cel mai marcant a fost spatiul amplu acordat in ianuarie de catre mass-media ruse pretinsei violari de catre migranti a unei adolescente ruso-germane, de care ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a folosit pentru a critica deschis Germania. Ulterior, tanara a recunoscut ca a inventat povestea. In realitate, ea si-a petrecut noaptea la un prieten. Intre timp, manifestatii ruso-germane au mobilizat sute de persoane.

 

Un alt exemplu citat de Bild sunt interviurile difuzate in Rusia si care citeaza persoane care s-au intors sa traiasca in Rusia, "pentru ca Germania nu mai este sigura din cauza refugiatilor", tara primind 1,1 milioane de solicitanti de azil in 2015.

 

In februarie, guvernul german si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu activitatea "tendentioasa" a mass-media ruse, insa diplomatia germana a declarat ca nu stie daca aceasta "este sau nu dirijata" de Moscova.

 

Comunitatea rusa din Germania s-a format in mare parte dupa prabusirea URSS, atunci cand cetateni sovietici, in special din Rusia si Kazahstan, si-au revendicat originile germane si au obtinut in consecinta cetatenia Germaniei.  


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn