Aviatia americana a interceptat avioane militare rusesti in zona aeriena de aparare nord-americana, in apropierea Alaskai.

Publicat:14.09.2018, 08:04

Pentagonul a protestat joi fata de survolul cu o zi înainte a zonei aeriene de aparare nord-americana de catre doua bombardiere ruse, apreciind ca acesta nu a fost efectuat în cadrul manevrelor militare ruse Vostok-2018, transmite AFP.

Doua bombardiere ruse au fost interceptate în noaptea de marti spre miercuri în spatiul aerian international situat la vest de Alaska de catre avioane de vânatoare americane care le-au urmarit pâna ce au parasit zona de identificare a apararii aeriene.

Cele doua bombardiere strategice cu elice, model Tu-95 ‘Bear’, escortate de doua avioane ruse Su-35, au fost “identificate vizual si interceptate” de doua avioane de vânatoare F-22 ale NORAD, cu baza în Alaska, a precizat miercuri, într-un comunicat, Comandamentul Nord-American de Aparare Aerospatiala (NORAD).

Avioanele ruse au ramas în spatiul aerian international si nu au patruns niciun moment în spatiul aerian american sau canadian, a adaugat NORAD.

Potrivit generalului Terrence O’Shaughnessy, comandant al NORAD, incidentul nu este considerat ca facând parte din Vostok (exercitiile militare ruse care au loc în Extremul Orient rus - n.red.) desi este foarte legat de acesta.

El a subliniat ca, desi mobilizata pentru a acorda ajutor dupa trecerea uraganului Florence, armata americana îsi mentine pe deplin capacitatea de raspuns si de aparare.

Zona de identificare a apararii aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat de armata unuia sau mai multor state, în afara spatiului aerian national, pentru a dispune de un timp de reactie suplimentar în cazul unor manevre ostile.

SUA au creat patru astfel de spatii, dar alte zece tari si le-au creat pe ale lor.

Cel din Alaska se întinde pâna la aproximativ 320 de km de coasta

Sursa: Agerpres