Britanicii vor fi obligati sa plateasca 7 euro pentru o autorizare electronica daca vor dori sa calatoreasca in statele Uniunii Europene dupa Brexit daca acesta se va produce fara un acord.

Publicat:15.12.2018, 22:08Uniunea Europeana pregateste un nou sistem electronic de scutire de vize care sa intre în vigoare cel târziu în 2021, în scopul întaririi securitatii.

Comisia Europeana a propus exceptarea cetatenilor Marii Britanii de la obligativitatea vizei daca partile vor conveni un acord înaintea retragerii Londrei din UE, programata la 29 martie 2019.

Noul sistem european, sau ETIAS, va fi similar sistemului ESTA din Statele Unite si se va aplica tarilor din afara UE ai caror cetateni pot calatori în Uniune fara vize. În prezent, 61 de state beneficiaza de acest statut.

ETIAS va începe sa fie aplicat Marii Britanii dupa perioada de tranzitie post-Brexit, prevazuta acum sa se încheie la sfârsitul lui 2020, dar care ar putea fi prelungita.

De aceasta taxa vor fi scutite persoanele cu vârste sub 18 ani sau de peste 70 de ani.

ETIAS va acoperi si statele membre ale Spatiului Schengen, dar care nu fac parte din UE, ceea ce înseamna ca britanicii vor trebui sa plateasca taxa pentru a calatori în Norvegia, Islanda, Elvetia sau Liechtenstein.

În schimb, sistemul nu va acoperi statele UE care nu sunt membre ale Spatiului Schengen.

Daca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana fara un acord, cetatenii sai ar putea avea nevoie de vize pentru a putea calatori în spatiul comunitar pe viitor, a declarat vineri o purtatoare de cuvânt a Comisiei.

Sursa: Agerpres