Parlamentul catalan cere abolirea monarhiei, ceea ce a provocat o reactia dura din partea guvernului de la Madrid.

Publicat:12.10.2018, 07:13

Parlamentul Cataloniei a votat joi o rezolutie prin care solicita abolirea monarhiei în Spania, fapt ce a provocat o reactie dura din partea premierului spaniol Pedro Sanchez, care a amenintat cu înaintarea unei actiuni în justitie, calificând documentul adoptat de catre legislativul catalan drept ‘inacceptabil’, a transmis, din Madrid, AFP.

Miscarile separatiste si coalitia de stânga (antiindependenta) En Comu Podem (Împreuna Putem) si-au unit vocile pentru a vota în favoarea unei rezolutii în care condamna ‘interventia regelui în conflictul catalan’ si cer ‘desfiintarea unei institutii depasite si nedemocratice precum monarhia’.

Regele Felipe al VI-lea face obiectul unor critici în provincia spaniola Catalonia, mai ales din cauza discursului sau ferm împotriva separatistilor catalani în timpul crizei din toamna trecuta.

Socialistul Pedro Sanchez a manevrat pâna în prezent cu mare prudenta relatiile cu separatistii catalani, cu care restabilise dialogul de la venirea sa la putere, propunând chiar un referendum privind o mai mare autonomie pentru Catalonia, dar respingând orice referendum asupra autodeterminarii.

Sanchez a venit la conducerea guvernului spaniol la 1 iunie, dupa o motiune de cenzura împotriva conservatorului Mariano Rajoy din partea stângii radicale, a nationalistilor basci si separatistilor catalani, fara al caror sprijin nu ar putea guverna.