Google+

Veste buna pentru moldovenii cu pasaport roman. Guvernul de la Londra intentioneaza sa lase liber accesul in Marea Britanie, dupa Brexit

Guvernul de la Londra intentioneaza sa nu introduca vize pentru moldovenii care au pasaport roman si care vor vizita Marea Britanie, dupa Brexit, informeaza BBC.

 

În schimb, dacă moldovenii cu pasaport roman vor vrea să studieze, să muncească sau să se stabilească pe teritoriul Regatului Unit, acestia vor trebui să aplice pentru un premis, pe care autorităţile de la Londra îl vor introduce după Brexit.Însă miniştrii Cabinetului May se confruntă cu întrebarea dacă nu cumva soluţia propusă este un fel de “uşă din spate”, care oferă posibilitatea celor care vin în vizită să stea mai mult şi să muncească la negru, fără obţinerea unui permis.

 

În prezent, toţi moldovenii cu pasaport roman sunt liberi să intre în Marea Britanie şi să se angajeze fără permis de muncă.Ministerul britanic de Interne a anunţat că gestionarea migraţiei înseamnă atât accesul la muncă şi la beneficii, cât şi abilitatea de a controla toate intrările de la granite.

 

Pe de altă parte, grupul de presiune Migration Watch susţine că este o propunere “sensibilă, poroporţionată” şi că Guvernul va trebui să investească mai mult în controlul imigraţiei, pentru a limita numărul celor care vor rămâne şi vor lucra ilegal în Marea Britanie.

 

Londra acordă deja vize cetăţenilor din 56 e ţări - de la Statele Unite şi până în Maldive, comentează BBC. Paşapoartele sunt ştampilate la intrare în regat, iar oamenilor li se permite să stea maximum şase luni. Însă ei nu au voie să muncească, să studieze sau să se mute în regat.

 

”Nu este deloc surprinzător că este avut în vedere un sistem similar în privinţa moldovenilor cu pasaport roman după Brexit, cu atât mai puţin având în vedere că aranjamentele viitoare ar urma să fie reciproce”, comentează BBC.

 

Cu alte cuvinte, dacă cetăţenii UE vor avea nevoie de vize să vină în Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca să călătorească în UE.

 

Astfel, planul Guvernului ar putea fi să adauge cele câteva sute de milioane de europeni sistemului care există deja.Însă povara aplicării lui şi verificării dacă oamenii se află legal în regat nu le va reveni unei paze de frontieră consolidate sau serviciului de imigraţie.

 

Ea le va reveni mai degrabă angajatorilor - de la Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS) şi până la cafenele -, celor care închiriază locuinţe şi agenţiilor guvernamentale locale, scrie BBC.

 

Potrivit The Times, noul sistem care-i vizează pe europeni va fi implementat treptat, după ce Marea Britanie părăseşte UE în martie 2019, iar cei care vin să muncească vor fi nevoiţi să se înregistreze, iniţial, la Ministerul de Interne, fără restricţii în câmpul muncii.

 

Uniunea Europeană va fi cea care va decide dacă oferta cu privire la călătoria fără vize - propusă în mod oficial de echipa de negociatori britanici - va fi reciprocă.

 

Ministerul de Interne de la Londra a precizat că “propunerile pentru viitorul sistem de control al imigraţiei vor fi făcute în timp util.”

 

Limitarea imigraţiei afectează deja mediul de afaceri  

 

Controlul migraţiei a fost principalul motiv pentru care britanicii au votat pentru ieşirea din UE. Însă, analizele făcute în pregătirea Bexitului arată că economia Marii Britanii va avea de suferit pe termen lung în urma limitării migraţiei din ţările UE, iar angajatorii se vor confrunta cu un deficit semnificativ de specialişti pe piaţa muncii.

 

Până în prezent, Guvernul britanic nu a prezentat niciun plan concret referitor la modul în care moldovenii cu pasaport roman vor putea intra şi munci în Marea Britanie, după Brexit. Autorităţile lucrează la un studiu privind imigraţia, iar măsuri concrete nu vor fi prezentate decât cu şase luni înainte de finalizarea Brexitului.

 

Dar dacă moldovenii cu pasaport roman vor fi obligaţi să respecte criteriile impuse cetăţenilor din afară UE în ceea ce priveşte salariile şi aptitudinile cerute, lucrurile nu vor fi bune pentru ei. În prezent, Marea Britanie le cere străinilor să obţină viza pentru lucrători specializaţi, să aibă un anumit nivel de educaţie şi să demonstreze că vor câştigă un salariu anual de cel puţin 30.000 de lire sterline (aprox. 39.600 euro). Iar obţinerea vizelor pentru tinerii sub 26 de ani şi pentru studenţi este şi mai dificilă.

 

Aşadar, în timp bancherii ar putea să nu întâmpine prea mari probleme, pentru barmani, de exemplu, va fi mult mai greu să pătrundă pe piaţă muncii. Un studiu al Universităţii Oxford de anul trecut relevă faptul că trei pătrimi dintre migranţii europeni din Marea Britaniei nu ar îndeplini aceste condiţii.

 

Pe de altă parte, se pare că şi cetăţenii europeni au început să se reorienteze, odată cu votul pentru Brexit. Migraţia anuală netă a scăzut în 2016 la 248.000 de persoane, de la 332.000 de persoane cu un an înainte, principala cauza fiind incertitudinea creată de ieşirea din UE.

 

Un raport Deloitte prezintă date şi mai sumbre: mai mult de o treime dintre muncitorii străini din Marea Britanie se gândesc să părăsească Regatul până în 2022, în timp de 26% spun că vor să plece chiar mai devreme, până în 2020.

 

Acest lucru înseamnă că 1,2 milioane de joburi din cele 3,4 milioane ocupate de migranţii din Marea Britanie ar rămâne descoperite, ceea ce ar crea un deficit de forţă de muncă sever, care s-ar adaugă la dificilul proces de ieşire din UE, pe care economia îl va resimţi din plin.

 

Potrivit studiului, primii care vor pleca vor fi lucrătorii specializaţi şi înalt calificaţi proveniţi din ţări ale UE, 47% dintre aceştia declarând că vor să părăsească Marea Britaie în următorii ani. Iar singurul lucru care i-ar convinge să rămână ar fi un angajament ferm din partea Guvernului că sunt bineveniţi la Londra şi după Brexit.

 

Studiul citat mai relevă faptul că aproape o jumătate dintre muncitorii migranţi observă o înrăutăţire a situaţiei din Marea Britanie, după Brexit, Regatul nemaifiind unul atractiv în special pentru lucrătorii înalt-calficati.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn