Google+

China a trimis militari, blindate si avioane la exercitiile militare ale Rusiei

Rusia se pregateste pentru un conflict la scara larga - astfel interpreteaza NATO manevrele militare de amploare din Rusia, cele mai mari de la sfarsitul Razboiului Rece.

 

Exerciţiile au început marţi şi vor dura o săptămână în Siberia Orientală şi Extremul Orient Rus.

 

Participă toate componentele armatei ruseşti şi trei sute de mii de oameni, dar şi câteva mii de soldaţi chinezi, care transmit un mesaj limpede al cooperării între cele două mari puteri.

 

NATO a numit aceste manevre militare o repetiţie pentru “un conflict de mare anvergură”.

 

Imaginaţi-vă 36.000 de dispozitive militare terestre deplasându-se în acelaşi timp: tancuri, blindate transportoare, vehicule de luptă de infanterie. Plus 1000 de avioane şi elicoptere, dar şi 80 de nave de război - detalia ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

 

Întregul repertoriu modern al armatei ruse va fi implicat în manevrele cu numele de cod “Vostok”, adică “Est, 2018″: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 şi T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 şi Su-35.

 

Oficialii ruşi au comparat aceasta această demonstraţie de forţă cu manevrele din urmă cu aproape 40 de ani care au mobilizat între 100.000 şi 150.000 de soldaţi ai Pactului de la Varşovia şi au fost cele mai mari organizate vreodată în epoca sovietică.

 

Exerciţiile militare de acum, de o amploare nemaivăzută, au loc în contextul tensiunilor persistente dintre Rusia şi Occident, al crizei ucrainene, conflictului din Siria şi nenumăratelor acuzaţii de ingerinţă în politica vestică - observă analiştii.

 

Ivan Watson, CNN: “Rusia a justificat aceste manevre invocând actuala situaţie internaţională. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirma, descriind această situaţie internaţională, că este “destul de agresivă şi neprietenoasă pentru ţara noastră”.

 

În ziua lansării manevrelor, preşedintele Vladimir Putin s-a întâlnit, la Vladivostok, cu omologul lui chinez Xi Jinping, cu ocazia forumului de cooperare economică pentru Extremul Orient al Federaţiei Ruse.

 

Vladimir Putin: “Avem relaţii de încredere reciprocă în domeniul politic, dar şi în domeniul securităţii şi al apărării. Ştim că acordaţi, personal, o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-chineze.

 

Xi Jinping, preşedintele Chinei: “Aţi menţionat că delegaţia chineză este cea mai numeroasă printre participanţii la forumul economic. Asta, pe de o parte, pentru că acordă o mare atenţie acestui forum. Pe de altă parte, este expresia cooperării fără limite între Rusia şi China.

 

Într-un mesaj clar în acest sens, China a trimis 3.200 de militari la manevrele Vostok 2018, dar şi blindate şi avioane.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn