Rusia se pregateste pentru un conflict la scara larga - astfel interpreteaza NATO manevrele militare de amploare din Rusia, cele mai mari de la sfarsitul Razboiului Rece.

Publicat:12.09.2018, 06:54

Exercitiile au început marţi şi vor dura o saptamâna în Siberia Orientala şi Extremul Orient Rus.

Participa toate componentele armatei ruseşti şi trei sute de mii de oameni, dar şi câteva mii de soldaţi chinezi, care transmit un mesaj limpede al cooperarii între cele doua mari puteri.

NATO a numit aceste manevre militare o repetitie pentru “un conflict de mare anvergura”.

Imaginaţi-va 36.000 de dispozitive militare terestre deplasându-se în acelaşi timp: tancuri, blindate transportoare, vehicule de lupta de infanterie. Plus 1000 de avioane şi elicoptere, dar şi 80 de nave de razboi - detalia ministrul rus al Apararii, Serghei Şoigu.

Întregul repertoriu modern al armatei ruse va fi implicat în manevrele cu numele de cod “Vostok”, adica “Est, 2018″: rachete Iskander, capabile sa transporte ogive nucleare, tancuri T-80 şi T-90 sau recentele avioane de lupta Su-34 şi Su-35.

Oficialii rusi au comparat aceasta aceasta demonstraţie de forţa cu manevrele din urma cu aproape 40 de ani care au mobilizat între 100.000 şi 150.000 de soldaţi ai Pactului de la Varşovia si au fost cele mai mari organizate vreodata în epoca sovietica.

Exercitiile militare de acum, de o amploare nemaivazuta, au loc în contextul tensiunilor persistente dintre Rusia si Occident, al crizei ucrainene, conflictului din Siria şi nenumaratelor acuzaţii de ingerinţa în politica vestica - observa analistii.

Ivan Watson, CNN: “Rusia a justificat aceste manevre invocând actuala situaţie internaţionala. Purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirma, descriind aceasta situaţie internaţionala, ca este “destul de agresiva şi neprietenoasa pentru ţara noastra”.

În ziua lansarii manevrelor, presedintele Vladimir Putin s-a întâlnit, la Vladivostok, cu omologul lui chinez Xi Jinping, cu ocazia forumului de cooperare economica pentru Extremul Orient al Federatiei Ruse.

Vladimir Putin: “Avem relatii de încredere reciproca în domeniul politic, dar si în domeniul securitatii si al apararii. Stim ca acordati, personal, o mare atentie dezvoltarii relatiilor ruso-chineze.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: “Aţi menţionat ca delegaţia chineza este cea mai numeroasa printre participanţii la forumul economic. Asta, pe de o parte, pentru ca acorda o mare atenţie acestui forum. Pe de alta parte, este expresia cooperarii fara limite între Rusia şi China.

Într-un mesaj clar în acest sens, China a trimis 3.200 de militari la manevrele Vostok 2018, dar şi blindate şi avioane.