Google+

China a publicat o inregistrare cu un muzician despre care Turcia a afirmat ca este mort - VIDEO

O inregistrare video in care apare muzicianul uigur Abdurehim Heyith a fost publicata online, duminica, de Radio China International, intr-un efort de a combate zvonurile ca acesta ar fi murit intr-o tabara de concentrare din provincia Xinjiang.Cazul lui Heyit a ajuns în atenţia internaţională sâmbătă, când Ministerul de Externe al Turciei a menţionat moartea artistului într-un comunicat amplu care critică detenţia uigurilor şi a altor minorităţi musulmane din China.

 

 

În înregistrarea de 25 de secunde dată publicităţii de serviciul în limba turcă al Radio China Internaţional, a cărei autenticitate nu a fost confirmată, un bărbat identificat ca Heyit se prezintă şi menţionează data de 10 februarie.

 

“Sunt în curs de a fi cercetat pentru o presupusă încălcare a legilor naţionale”, afirmă muzicianul uigur privind direct în cameră. “Sunt într-o stare bună acum şi nu am fost niciodată abuzat”, mai precizează Heyith.

Nu este un fapt neobişnuit ca autorităţile chineze să facă publice înregistrări video ale activiştilor reţinuţi, în care aceştia fac mărturisiri complete ale infracţiunilor comise. Cu toate acestea, veridicitatea înregistrării video a fost pusă la îndoială în mediul online.

 

Heyit, în vârstă de 57 de ani, este condamnat la 8 ani de închisoare pentru activitatea sa de muzician, potrivit Ministerului turc de Externe. În comunicatul dat publicităţii la Ankara, tratamentul Chinei faţă de uiguri este calificat drept o “mare sursă de ruşine pentru umanitate”, fiind criticate arestările arbitrare şi tortura din închisori şi tabere de concentrare la care sunt supuşi membri ai minorităţilor etnice musulmane din China.

 

Se estimează că un milion de uiguri şi alţi musulmani sunt deţinuţi într-o reţea amplă de tabere de concentrare din provincia Xinjiang aflată în nord-vestul Chinei, potrivit unui comitet al ONU. Oficial, autorităţile chineze declară că aceste politici vizează stoparea răspândirii terorismului şi a extremismului în urma revoltelor etnice din 2009 şi a atacurilor teroriste din Xinjiang şi din alte părţi ale Chinei.

 

Sursa: Agerpres


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn