Google+

Chipul reconstituit al unei adolescente de acum 4.000 de ani ii surprinde pe istorici. Cum arata

Ramasitele tinerei, pe care cercetatorii au numit-o Ava, au fost descoperite in 1987.

 

De când a fost descoperit scheletul tinerei, pe teritoriul actualei Scoţii, cercetătorii au căutat să afle detalii despre viaţa ei.

 

Un studiu publicat recent oferă noi informaţii neaşteptate despre misterioasa Ava. Tânăra avea între 18 şi 22 de ani atunci când a murit, iar datele iniţiale publicate de cercetători s-au dovedit a fi greşite.

 

La început, arheologii au anunţat că scheletul descoperit este al unei fete care provine dintr-o familie de agricultori, care avea părul roşcat şi ochii albaştri, scrie DailyMail.  

 

Ulterior, o nouă cercetare condusă de arheologul Maya Hoole şi publicată de către Society of Antiquaries of Scotland dezvăluie că Ava a murit în urmă cu 4350 de ani şi oferă informaţii care contrazic primele declaraţii.

 

O analiză bazată pe date genetice, facută de medicul legist Hew Morrison, ne ajută să aflăm cum arăta tânăra femeia.

 

În mod surprinzător, având în vedere locul unde a fost găsit scheletul ei (pe teritoriul Scoţiei), fata avea trăsături specifice locuitorilor din zona mediteraneană: ochi căprui, păr brunet şi ten măsliniu.

 

"Deşi forma generală a feţei şi caracteristicile faciale ale Avei au rămas aşa cum se descoperise iniţial, nuanţele mai închise ale ochilor, tenului şi părului ei i-au conferit un aspect total diferit de cel pe care mi l-am imaginat iniţial", declară Morrison.

 

Reconstrucţia chipului s-a bazat pe date ADN furnizate de experţii de la Muzeul Naţional de Istorie şi Şcoala Medicală Harvard şi pe compararea dimensiunilor craniului şi danturii Avei cu o bază de date europene. Tot în cadrul acestei analize s-a descoperit că Ava suferea de intoleranţă la lactoză. 

 


Tot astfel, cercetătorii au aflat că adolescenta provenea dintr-o familie de imigranţi care veniseră în Scoţia din Europa, probabil cu ultimul mare val de migraţie de pe vechiul continent spre Marea Britanie.

 

Arheologii spun că Ava a murit în împrejurări misterioase, iar modul în care a fost îngropată arată că familia a depus un efort deosebit pentru realizarea mormântului. De asemenea, resturile de plante medicinale găsite în mormântul ei au determinat cercetătorii să ia în calcul şi ipoteza că, în momentul morţii sale, Ava urma probabil un tratament.

 

Foto: Hew Morrison
 


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn