Caravana migrantilor plecati in masa din tarile Americii Centrale in speranta ca vor ajunge in Statele Unite a fost oprita la granita de sud a Mexicului.

Publicat:21.10.2018, 06:02

Mii de oameni au fost blocati pe podul de peste râul care separa Guatemala de Mexic. Si au fost ciocniri cu fortele de securitate mexicane.

Migrantii cei mai multi din Honduras spun ca fug de violenta si saracie. “Nu aveti ce cauta în America.” - i-a avertizat presedintele Donald Trump, care a declarat ca la nevoie, este dispus sa mobilizeze armata ca sa opreasca valul de migranti.

Primii migranti care au ajuns pe pod au încercat sa formeze o coada ordonata. Dar asta a durat doar câteva minute - pentru ca din urma veneau tot mai multe persoane - cu miile. Din reactiile oamenilor se putea vedea un amestec de exuberanta, frustrare si hotarâre.

Au fost ciocniri cu politistii mexicani, care au folosit bastoanele si gazele lacrimogene. Dupa o jumatate de ora de tensiune, multimea s-a linistit. Unii au sarit de pe pod în apele raului care separa Guatemala de Mexic.

“Mesajul nostru este acesta: nu suntem niste infractori”. Venim aici pentru ca vrem sa muncim. Vrem locuri de munca, o viata mai buna. De aceea suntem aici.

Întelegi ca presedintele Trump va folosi aceste imagini cu mii de oameni navalind peste granita împotriva voastra. Va arata lumii aceste imagini si va spune: “Vedeti, e înfricosator!”

E politica.

Donald Trump este un Antihrist. Daca nu se va pocai, va ajunge în Iad. Nu suntem infractori. Suntem muncitori si luptatori.”

Donald Trump: “Sunt niste oameni rai cei care vor sa vina. Nu sunt niste copilasi, niste îngerasi care vor sa vina în tara noastra. Sunt niste infractori înraiti. Si nu le vom permite sa vina la noi.

Pe de alta parte, presedintele Donald Trump a multumit Mexicului pentru eforturile pe care le face ca sa opreasca valul de migranti.

Enrique Pena Nieto, presedintele Mexicului: “Mexicul nu permite si nu va permite intrari neregulate în tara si cu atât mai putin fortarea granitei.”

Doar câteva femei si unii copii au fost lasati de politia mexicana sa treaca granita. De pilda, aceasta mama din Honduras a primit acordul de a înainta. Spune ca sotul ei a fost ucis de traficantii de droguri. Avea cu ea un copil, dar alti trei ramasesera dincolo de râu.

“Ai auzit ca presedintele Trump nu mai vrea alti migranti. Chiar a separat familiile care au încercat sa vina în America. Si noi ce sa facem?”