Presedintele american Donald Trump i-a trimis o scrisoare liderului nord-coreean Kim Jong-un in weekend, conform unei surse familiare cu discutiile despre dezarmarea nucleara, citata de CNN.

Publicat:15.01.2019, 08:59


Scrisoarea vine pe fondul unor negocieri între Coreea de Nord si SUA privind un al doilea summit dintre cei doi lideri. Scrisoarea a fost transportata cu avionul si livrata personal lui Kim Jong-un, conform sursei citate de News.ro.

Conform sursei, fostul sef al serviciilor secrete nord-coreene Kim Yong Chol ar putea vizita Washingtonul chiar saptamâna aceasta pentru a finaliza detaliile unui viitor summit. CNN a informat anterior ca oficialii americani au vizitat Bangkok, Hanoi si Hawaii pentru a cauta o posibila locatie pentru summit.

Saptamâna trecuta, presedintele sud-coreean Moon Jae-in si-a aratat sustinerea fata de un nou summit, declarând cu Kim Jong-un alaturi de el la Seul ca ar fi un moment de cotitura care ar „întari pacea din Peninsula Coreeana”.

„Nu vom lasa garda jos pâna când nu va fi îndeplinita promisiunea privind dezarmarea nucleara a peninsulei si pacea va fi implementata”, a declarat Moon.

Saptamâna trecuta, liderul nord-coreean a vizitat China pentru a discuta cu presedintele chinez Xi Jimping.

În timpul vizitei, Kim Jong Un a promis sa faca în asa în asa fel încât al doilea sau summit cu Donald Trump sa conduca la ”rezultate” care sa raspunda asteptarilor comunitatii internationale.

Presedintele chinez Xi Jinping a îndemnat cele doua tari ”sa faca un pas una catre cealalta” si a subliniat ca exista o ”sansa istorica rara” în vederea unei solutii politice în peninsula coreeana.

În urma vizitei, Moon Jae-in a declarat ca un summit între Kim si Trump este “iminent”.

”Cred ca vizita în China a presedintelui Kim Jong un va avea un efect foarte pozitiv asupra reusitei celui de-al doilea summit SUA-Coreea de Nord”, a declarat seful statului sud-coreean pentru presa.

Pe 7 ianuarie, Trump le-a transmis reporterilor, în Washington, ca Statele Unite si Coreea de Nord negociaza privind o locatie pentru al doilea summit.

El a precizat ca sanctiunile împotriva Coreei de Nord vor fi implementate pâna când va fi facut mai mult progres privind dezarmarea nucleara, chiar daca cele doua parti au avut un „dialog foarte bun”.