Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"™s (S&P) a retrogradat creditul suveran al Chinei, pentru prima data din 1999, din cauza cresterii datoriei, si a revizuit perspectiva de la negativa la stabila scrie Bloomberg.

Publicat:22.09.2017, 07:23

Ratingul suveran a fost scazut cu o treapta, de la AA- la A+, a anunţat S&P. Analiştii au scazut, totodata, şi ratingurile a trei banci straine care opereza în China, respectiv HSBC China, Hang Seng China and DBS Bank China, pentru ca acestea nu ar reuşi sa evite falmentul, în cazul în care China intra în incapacitate de plata.“Perioada prelungita în care creditul a crescut masiv în China a majorat semnificativ riscurile economice şi financiare. Deşi creditele au contribuit la creşterea reala a produsului intern brut şi la creşterea preţurilor, credem ca, pe de alta parte, a diminuat mult şi stabilitatea financiara a ţarii”, a explicat S&P.

Retrogradarea, a doua venita în acest an din partea unui agenţii mari de evaluare financiara, erodeaza încrederea investitorilor internaţionali ca Beijingul va putea sa pastreze un echilibru între pastrarea creşterii economice, pe de o pate, şi curaţarea sectorului fianciar, pe de alta parte."Retrogradarea va avea un impact relativ ridicat asupra întreprinderilor chineze deoarece calificativele corporaţiilor nu pot fi mai ridicate decât ratingul suveran", a avertizat economistul Xia Le, de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, în Hong Kong. "Finanţarea companiilor va fi afectata", a adaugat Xia Le.


În luna mai, si agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat China, pentru prima data în ultimele trei decenii, avertizând ca sanatatea financiara a tarii sufera de pe urma cresterii datoriei si a încetinirii avansului economic.

Temeri în privinta nivelului ridicat al datoriei publice în a doua cea mai mare economie a lumii au mai existat si în trecut, iar FMI a pus China pe lista tarilor cu probleme iminente, anul trecut.China trebuie sa controleze mai strict si sectorul bancar, pentru ca o problema colosala cu care se confrunta economia sunt tranzactiile la negru pe care le fac bancile.

Potrivit Moody’s, sectorul bancar subteran din China a înregistrat o crestere exploziva în ultimii ani, atingând un nivel estimat la 64.500 de miliarde de yuani (9.400 miliarde de dolari) în 2016.Dar cât de mare este datoria publica a Chinei si cât de grava este situatia?În timp ce criza financiara din 2008 a dus în colaps economic tarile din Vest, guvernele locale din China si companiile de stat s-au împrumutat masiv pentru a construi blocuri si infrastructura, au investit în afaceri si au inflamat pietele financiare.

Acest iures al cheltuielilor a avut ca rezultat o crestere semnificativa a datoriei publice, în special în rândul ineficientelor companiilor-mamut detinute de stat. În consecinta, datoria Chinei a explodat la aproximativ 170% din PIB în 2016, de la 100%, în 2008.

Guvernul de la Beijing este constient de aceasta problema si încearca sa o rezolve. Autoritatile au introdus o serie de masuri în anii trecuti pentru areduce din datoriile locale si pentru a stinge din creditele bancare. În acelasi timp, au încercat sa reduca dependenta economiei tarii de credite, pentru a accelera cresterea economica.Însa multi experti sustin ca este nevoie de mai mult.

Iar decizia Moody’s de a retrigrada economia Chinei nu a facut decât sa alimenteze temerile investitorilor.Chiar si în aceste conditii, specialistii considera ca Beijingul nu ia foarte în serios problema, iar aceasta atitudine ar putea duce la o criza financiara fara precedent, care s-ar întinde la nivel mondial.