Google+

Colosul cu picioare de lut. A doua economie a lumii, pericol iminent de prabusire

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat creditul suveran al Chinei, pentru prima data din 1999, din cauza cresterii datoriei, si a revizuit perspectiva de la negativa la stabila scrie Bloomberg.

 

Ratingul suveran a fost scăzut cu o treaptă, de la AA- la A+, a anunţat S&P. Analiştii au scăzut, totodată, şi ratingurile a trei bănci străine care opereză în China, respectiv HSBC China, Hang Seng China and DBS Bank China, pentru că acestea nu ar reuşi să evite falmentul, în cazul în care China intră în incapacitate de plată.“Perioada prelungită în care creditul a crescut masiv în China a majorat semnificativ riscurile economice şi financiare. Deşi creditele au contribuit la creşterea reală a produsului intern brut şi la creşterea preţurilor, credem că, pe de altă parte, a diminuat mult şi stabilitatea financiară a ţării”, a explicat S&P.

 

Retrogradarea, a doua venită în acest an din partea unui agenţii mari de evaluare financiară, erodează încrederea investitorilor internaţionali că Beijingul va putea să păstreze un echilibru între păstrarea creşterii economice, pe de o pate, şi curăţarea sectorului fianciar, pe de altă parte."Retrogradarea va avea un impact relativ ridicat asupra întreprinderilor chineze deoarece calificativele corporaţiilor nu pot fi mai ridicate decât ratingul suveran", a avertizat economistul Xia Le, de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, în Hong Kong. "Finanţarea companiilor va fi afectată", a adăugat Xia Le.


În luna mai, şi agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat China, pentru prima dată în ultimele trei decenii, avertizând că sănătatea financiară a ţării suferă de pe urma creşterii datoriei şi a încetinirii avansului economic.

 

Temeri în privinţa nivelului ridicat al datoriei publice în a doua cea mai mare economie a lumii au mai existat şi în trecut, iar FMI a pus China pe lista ţărilor cu probleme iminente, anul trecut.China trebuie să controleze mai strict şi sectorul bancar, pentru că o problema colosală cu care se confruntă economia sunt tranzacţiile la negru pe care le fac băncile.

 

Potrivit Moody’s, sectorul bancar subteran din China a înregistrat o creştere explozivă în ultimii ani, atingând un nivel estimat la 64.500 de miliarde de yuani (9.400 miliarde de dolari) în 2016.Dar cât de mare este datoria publică a Chinei şi cât de gravă este situaţia?În timp ce criza financiară din 2008 a dus în colaps economic ţările din Vest, guvernele locale din China şi companiile de stat s-au împrumutat masiv pentru a construi blocuri şi infrastructură, au investit în afaceri şi au inflamat pieţele financiare.

 

Acest iureş al cheltuielilor a avut că rezultat o creştere semnificativă a datoriei publice, în special în rândul ineficientelor companiilor-mamut deţinute de stat. În consecinţă, datoria Chinei a explodat la aproximativ 170% din PIB în 2016, de la 100%, în 2008.

 

Guvernul de la Beijing este conştient de această problema şi încearcă să o rezolve. Autorităţile au introdus o serie de măsuri în anii trecuţi pentru areduce din datoriile locale şi pentru a stinge din creditele bancare. În acelaşi timp, au încercat să reducă dependenţă economiei ţării de credite, pentru a accelera creşterea economică.Însă mulţi experţi susţin că este nevoie de mai mult.

 

Iar decizia Moody’s de a retrigrada economia Chinei nu a făcut decât să alimenteze temerile investitorilor.Chiar şi în aceste condiţii, specialiştii consideră că Beijingul nu ia foarte în serios problema, iar această atitudine ar putea duce la o criză financiară fără precedent, care s-ar întinde la nivel mondial.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn