Pentru cei 12 copii salvati din pestera din Thailanda incepe o perioada de recuperare, mai ales la nivel emotional.

Publicat:11.07.2018, 08:58Traumele traite în subteran, unde au stat mai bine de doua saptamâni, pot provoca depresie si stres post-traumatic, avertizeaza psihologii. De aceea adolescentii trebuie supravegheati îndeaproape, mai întâi de medici si apoi de parinti. Marţi au fost adusi la suprafata ultimii patru baieti si antrenorul lor.


Odata ce i-a vazut la suprafata pe toti cei 12 copii si pe antrenorul lor, oficialul thailandez care a coordonat operatiunea de salvare si-a permis un moment de slabiciune.

Narongsak Osatanakorn, guvernator: “Succesul operatiunii de salvare se datoreaza, în parte, puterii pe care am avut-o, puterea dragostei, puterea de a ne iubi semenii. Lectia a ceea ce s-a întâmplat e: trebuie sa ne iubim semenii.”

Riscanta operatiune de salvare, care a tinut lumea întreaga cu sufletul la gura, a durat 72 de ore, timp în care parintii au asteptat cu emotie momentul.

“Vreau sa-l îmbratisez si vreau sa-i spun ca sunt fericit”, a spus tatal unui baiat.

Premierul a negat ferm ca baietii au fost sedati, însa a spus ca, într-adevar, le-au fost administrate calmante înainte sa fie scosi din pestera.

Generalul Prayuth Chan-ocha, premierul Thailandei: “Le-am dat ceva care sa le mai diminueze emotiile, temerile, ca sa nu-si scoata masca de oxigen. Cum sa le dam cloroform? Daca i-am fi sedat, cum ar fi iesit?”

Ultimii care au iesit, afisând un zâmbet urias, au fost cei trei puscasi marini thailandezi si medicul care le-au stat alaturi copiilor în subteran, din 2 iulie, când au fost gasiti.

Daca rezultatele analizelor vor fi bune, copiii ar putea fi externati peste o saptamâna. Recuperarea, cel putin la nivel emotional, va continua pentru multa vreme.

Andrea Danese, pisholog pediatru: “Ma astept ca majoritatea, daca nu chiar toti copiii, sa se confrunte cu urmari la nivel emotional. Au risc de depresie, de stres post-traumatic, de abuz de substante.”

Pe micii fotbalisti o sa-i ajute poate, în drumul lor spre vindecare, urarile de bine ale unor cluburi mari de fotbal. Echipa portugheza Benfica i-a invitat sa-si petreaca o saptamâna la baza sa de antrenament. Iar Manchester United le-a oferit ocazia sa asiste la unul din meciurile echipei.