Un american de 56 de ani a fost arestat si pus sub acuzare in legatura cu seria de 14 colete cu dispozitive explozive, trimise unor proeminenti critici ai presedintelui Donald Trump.

Publicat:27.10.2018, 05:15

Asemenea acte sunt josnice, nu îşi au locul în ţara noastra” - a reacţionat Trump. Ultimele pache suspecte au fost gasite vineri în Florida şi New York, dar ar mai putea fi şi altele, avertizeaza FBI-ul.

Autoritatile l-au identificat pe principalul suspect - Cesar Sayoc, în vârsta de 56 de ani, care a fost arestat la un magazin de accesorii auto, în Florida. Anchetatorii spun ca au gasit amprente si ADN-ul suspectului pe unele dintre pachetele gasite pâna acum.

Politistii au ridicat pentru investigatii si dubita suspectului, care avea lipite pe geam autocolante cu mesaje politice nationaliste, pro-Trump si anti-CNN. Presa scrie ca Sayoc a mai fost arestat în 2002, dupa ce ar fi amenintat ca “va detona dispozitive explozive”.

Toate pachete suspecte, trimise la 12 adrese, contineau dispozitive explozive - rudimentare, dar functionale. Printre destinatari se numara fosti înalti demnitari democrati, printre care presedinte Barack Obama, fostul secretar de stat Hillary Clinton, fostul vice-presedinte Joe Biden - cu doua colete expediate, dar si actorul Robert de Niro. Niciunul dintre coletele capcana nu a explodat.

 

Însa, înainte acestei luari de pozitii, Trump nu a fost asa de ferm. Initial, în mesaje pe Twitter, parea sa minimalizeze gravitatea acestei campanii de terorizare, cum a numit-o. Si a acuzat iar presa ca, prin modul în care a relatat despre campania coletelor cu explozive, ar încerca sa-i denigreze pe republicani înainte alegerilor, care vor avea loc în mai putin de doua saptamâni.

Dintre ultimele pachete suspecte gasite vineri, unul era trimis la New York, pe adresa fostului director de servicii de informatii, James Clapper.

James Clapper: “Este, fara îndoiala, o campanie de terorism domestic. Eu nu am dubii.”

Oricine este un critic la dresa presedintelui Trump trebuie sa fie în alerta si sa-si ia masuri de precautie - a declarat james Clapper pentru CNN.