Printul Harry si sotia lui, Meghan, au ajuns la Sydney luni, in debutul unui sejur de 16 zile in Pacific, care reprezinta primul turneu oficial intreprins in strainatate de cuplul princiar britanic, informeaza AFP.

Publicat:15.10.2018, 06:57În plus fata de Australia, Harry si Meghan, care s-au casatorit în luna mai, vor vizita Fiji, Tonga si Noua Zeelanda, tari membre în Commonwealth.


Ducele si ducesa de Sussex au avut parte de o sosire foarte discreta la Sydney, luni, într-o zi ploiasa din debutul primaverii australe si dupa un weekend în care au fost foarte ocupati, participând la nunta celebrata cu mare pompa la Castelul Windsor a printesei Eugenie - nepoata a reginei Elisabeta a II-a si verisoara a printului Harry - cu logodnicului ei, Jack Brooksbank.


Cuplul princiar, care a zburat din Marea Britanie la bordul unui avion al companiei australiene Qantas, a parut foarte relaxat în momentul în care a parasit aeroportul din Sydney.

Regina Elisabeta a II-a este în continuare, oficial, seful statului australian, însa o parte dintre australieni sunt favorabili, potrivit celor mai recente sondaje, unei rupturi a legaturilor cu Londra si transformarea tarii într-o republica.

Puterea Coroanei britanice asupra Australiei este în mare parte simbolica. Regina Elisabeta a II-a se bucura de o foarte mare popularitate în rândul australienilor, însa, dupa parerea altora, monarhia ar fi doar o relicva anacronica a regimului colonial britanic.

Vizita oficiala a cuplului princiar britanic va debuta marti la Sydney, când Harry si Meghan vor fi primiti de guvernatorul general Peter Cosgrove, înainte de a vizita Gradina Zoologica Taronga, unde vor admira doua exemplare de koala.

Apoi, ei vor asista la Invictus Games, competitie sportiva lansata de printul Harry, la care participa soldati raniti pe front, veniti în Australia din lumea întreaga. Dupa aceea, cuplul princiar britanic se va întâlni cu prim-ministrul australian, Scott Morrison.

Aceasta vizita va fi urmarita cu mare atentie de mass-media britanice si australiene, care vor analiza cele mai mici fapte si gesturi facute de Meghan. Casatoria printului Harry cu fosta actrita americana, în vârsta de 37 de ani, a adus monarhiei britanice un plus de prospetime.

Cuplul va fi însotit de 10 persoane aflate în serviciul familiei regale si de mai multi jurnalisti.

Pe 23 octombrie, Harry si Meghan vor lua avionul pentru a zbura spre Fiji, apoi spre Tonga, pe 25 octombrie, înainte de a-si încheia turneul în Noua Zeelanda, unde vor asista la evenimente care marcheaza împlinirea a 125 de ani de când femeile au obtinut dreptul de a vota în aceasta tara - prima din lume care a acordat acest drept.

Ei vor asista apoi si la o demonstratie de haka, un dans al razboinicilor maori, popularizat în lumea întreaga de echipa nationala de rugby a Noii Zeelande.

Prima calatorie în strainatate a cuplului princiar britanic a avut loc la Dublin, în luna iulie.