Google+

De ce nu celebreaza Phenianul ziua lui Kim Jong-un. Viata misterioasa a liderului nord-coreean

Ziua de nastere a liderului nord-coreean Kim Jong-un, marcata anual la 8 ianuarie, este inconjurata de mister. Astfel, nu se cunoaste cu certitudine daca acesta a implinit 34 sau 35 de ani, mai ales ca Phenianul nu marcheaza in niciun fel evenimentul.Deşi Kom Jong-un a devenit cunoscut comunităţii internaţionale în contextul controverselor stârnite de programul nuclear, războiul cuvintelor cu preşedintele american Donald Trump şi datorită tendinţei de a face declaraţii publice revoltătoare, actualul lider nord-coreean provine dintr-o familie de şefi de stat şi demnitari cu o tradiţie îndelungată, care ajunge chiar până la finalul celui de-al doilea Război Mondial, scrie Business Insider.

 

În acest context, este interesant că un regim care îşi idolatrizează liderii refuză să recunoască şi să celebreze în mod public ziua de naştere a lui Kim Jong-un, scrie publicaţia britanică The Independent.

 

Zilele de naştere ale celorlalţi membri din familia Kim sunt celebrate cu mare fast în Coreea de Nord, scrie Business Insider.

 

Astfel, oamenii sunt obligaţi să se uite la programe TV în care foştii lideri sunt elogiaţi. De exemplu Kim Jong-suk, bunica decedată a lui Kim Jong-un, este comemorată în ajunul Crăciunului. Astfel, oamenii fac procesiuni în orăşelul Hoeryong, locul în care ea s-a născut.

 

Totodată, la 16 februarie, cetăţenii şi statul comemorează „Ziua unei stele strălucitoare”, care marchează naşterea fostului conducător al Coreei de Nord, Kim Jong-il, tatăl actualului dictator.Cu ocazia acestor zile, nord-coreenilor li se cere să facă un adevărat spectacol din comemorarea liderilor. De exemplu, la moartea dictatorului Kim Jong-il, în 2012, cei care nu ar fi plâns sau ar fi lipsit de la funeralii ar fi fost condamnaţi la cel puţin şase luni de muncă în lagăre.

 

Pe de altă parte, Phenianul pare să facă eforturi pentru a masca naşterea lui Kim Jong-un.

 

El a fost dat de gol în 2014, când jucătorul Dennis Rodman a fost surprins cântându-i „La mulţi ani” liderului nord-coreean, după un meci de basket organizat la Phenian. Deşi oamenii din alte ţări au putut vedea filmarea pe Internet, cetăţenilor din Coreea de Nord li s-a transmis doar că fostul jucător NBA i-a cântat liderului „un cântec special.”

 

De unde vine această taină?

 

Există voci care spun că decizia lui Kim Jong-un de a nu-şi celebra ziua de naştere ar fi un semn de respect faţă de tatăl şi bunicul său, Kim Jong-il şi Kim Ir-sen.

 

„Nu există niciun dubiu că el este liderul statului, dar domnia sa este abia la început. Dacă va trăi la fel de mult ca bunicul său, ar putea conduce statul pentru încă jumătate de secol, astfel că mulţi nord-coreeni ar putea să îi devină loial. Întrucât nu există statui cu chipul său, nu mi se pare anormal. Cred că ar părea foarte grăbit dacă ar încerca să se pună în centrul atenţiei acum”, a explicat Aidan Foster-Carter, cercetător la Universitatea Leeds, pentru The Independent.

 

La rândul său, dr. Owen Miller, specializat pe studii coreene a precizat că cetăţenii ar putea fi reticenţi la această mişcare.

 

„Cetăţenii ar putea simţi că este prea devreme pentru Kim Jong-un să împingă cultul personalităţii la un asemenea nivel. Trebuie ţinut cont de faptul că tatăl său, Kim Jong-il a fost desemnat succesorul lui Kim Ir-sen în 1980, dar a trebuit să lucreze mult timp până când a fost perceput ca un lider. Kim Jong-un, însă, a fost prezentat nord-coreenilor cu un an sau doi înainte să preia puterea, în 2011”, a explicat profesorul Owen Miller.

 

Cercetătorul Forster-Carter mai precizează că acest mister reflectă modul în care funcţionează regimul comunist, unde totul se bazează „pe un sistem factual”.

 

„Dacă eşti în Coreea de Nord, îţi faci treaba şi nu te uiţi la stânga sau la dreapta. Nu cred că oamenii ;tiu nimic cu certitudine despre popularitatea sa, deci este foarte pericolos să îl vorbească de rău”, a explicat el.

 

Informaţii sub semnul întrebării

 

În contextul aniversării liderului de la Phenian, CNN notează că se cunosc foarte puţine informaţii despre viaţa lui Kim Jong-un, iar multe dintre ele stau sub semnul întrebării.

 

De exemplu, ziua de naştere a acestuia ar fi fost schimbată, pentru a fi în aceeaşi perioadă cu a bunicului său Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord. O altă incertitudine este legată de familia acestuia; există informaţii că ar avea trei copii. Mai mult, o fostă iubită din perioada anilor în care a studiat în Elveţia susţine că acesta ar avea un temperament exploziv.

 

O altă speculaţie legată de Kim Jong-un este că ar fi bolnav şi că ar suferi de gută, că e „slab şi răsfăţat” şi înconjurat de oameni care îl aprobă constant.

 

Business Insider notează că este atipic faptul că Kim Jong-un a devenit liderul Coreei de Nord, având în vedere că este cel mai tânăr dintre cei trei fraţi; el mai are un frate mai mare - Kim Jong-chol – şi a avut şi un frate vitreg - Kim Jong-nam, care a fost ucis anul trecut, într-un atac cu un agent neurotoxic. Iniţial, se credea că cel care va prelua puterea după Kim Jong-il va fi fiul cel mare al acestuia, Kim Jong-chol, însă acesta ar fi fost respins de tată, pe motiv că „este ca o fetiţă”.

 

Totodată, actualul lider nord-coreean s-ar fi simţit ameninţat de fratele său vitreg, astfel că este bănuit că ar sta la baza asasinatului din februarie 2017.

 

Despre soţia liderului de la Phenian, Ri Sol-ju, se cunosc foarte puţine lucruri. Ea a fost observată doar în fotografiile publicate în presa de stat, însoţindu-l pe soţul său la evenimente publice, îmbrăcată în haine foarte scumpe. 

 

În ceea ce priveşte perioadele în care Ri Sol-ju a fost însărcinată, acestea se bazează doar pe speculaţiile presei internaţionale, întrucât au existat perioade în care ea a dispărut, luni la rând, din spaţiul public. În aceste perioade, au existat voci care au afirmat că ea ar fi fost izolată de soţul impulsiv.

 

În acest context, nu se cunosc detalii despre identităţile copiilor lui Kim Jong-un. Mai mult de atât, guvernul nord-coreean nici nu recunoaşte că ei ar exista. Pe de altă parte, serviciile de informaţii sud-coreene au confirmat că liderul de la Phenian ar avea trei copii, născuţi în 2010, 2013 şi 2017, iar că cel mai mare ar fi un băiat.

 

Sursa: Business Insider The Independent


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn