Google+

De ce parasesc strainii una din cele mai bogate tari din lume, desi sunt platiti regeste

Strainii care lucreaza in Arabia Saudita au parasit regatul pe capete in ultimul an, iar exodul nu se opreste aici.

În condiţiile în care companiile se luptă cu o scăderea afacerilor, iar autorităţile introduc noi taxe pentru lucrătorii străini, cea mai mare economie din regiunea arabă pierde unii dintre cei mai buni specialişti expaţi, care au părăsit ţara bogată în petrol şi petrodolari, scrie Bloomberg.

 

Numărul muncitorilor străini a scăzut cu peste 6% anul trecut, sectoarele care au pierdut cei mai mulţi expaţi fiind construcţiile, dar şi comerţul şi industria.

 

În acelaşi timp, datele arată că şomajul în rândul saudiţilor a crescut uşor la 12,9%, pe fondul luptei pentru crearea de noi locuri de muncă într-o economie care îşi revine uşor din cel mai mare declin economic cu care se confruntă de la criza financiară din 2009.

 

Crearea de noi locuri de muncă este o prioritate pentru prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, acesta fiind cea mai eficientă metodă de a reduce dependenţa ţării de petrol. Guvernul are în vedere reducerea şomajului la 9%, până în 2020.

 

Ne aşteptăm ca rata locurilor de muncă vacantate de expaţi să rămână ridicată pe parcursul anului”, a spus Mohamed Abu Basha, economist la banca de investiţii EFG-Hermes din Cairo, acesta bazându-şi afirmaţiile pe majorarea taxelor, pe eforul autorităţilor de a “naţonaliza” joburile şi pe previziunile modeste de creştere economică.

 

Guvernul saudit a introdus, în iulie 2017, o taxă pentru expaţi de 100 de riali (26,70 dolari) pe lună, taxă care urmează să ajungă la 400 de riali pe lună, în iulie 2020.  “Taxele impuse expaţilor pe venituri mai mici, precum şi efortul de a ‘naţionaliza’ forţa de muncă face ca Arabia Saudită să nu mai fie o oportunitate atât de bună pentru muncitorii străini”, a explicat analistul.

 

La începutul anului trecut, Arabia Saudită a interzis accesul muncitorilor străini în anumite domenii, pentru a le permite propriilor cetăţeni să se angajeze, în condiţiile creşterii ratei şomajului. Ministrul Muncii din Regatul Saudit a decis ca angajatorii din 12 domenii din secotrul privat să recruteze numai cetăţeni autohtoni, începând din septembrie. În acest fel, autorităţile oferă mai multe şanse de angajare celor care nu îşi găsesc un loc de muncă, în special femeilor.

 

Potrivit unui purtător de cuvânt al ministrului Muncii de la Riad, majoritatea joburilor disponibile doar cetăţenilor ţării vor fi în retail şi vânzări, incluziv vânzări de ceasuri, ochelari, echipament medical, maşini şi motociclete.

 

Decizia vine după ce rata şomajului în Arabia Saudită a depăşit 12% în 2017, pe fondul scăderii veniturilor din petrol. Măsura face parte dintr-un plan economic mai amplu al prinţului moştenitor Muhammad bin Salman, care include creşteri de preţuri şi introducerea de taxe, pentru a suplimenta veniturile la buget, în urma prăbuşirii preţului petrolului.

 

Înainte de a prelua puterea, prinţul Muhammad a spus că “există multe oportunităţi de a crea locuri de muncă în sectorul privat”. Într-un interviu acordat revistei The Economist în 2014, el a spus că are “o rezervă de 10 milioane de joburi care sunt ocupate de străini, care pot fi eliberate în orice moment”. El a adăugat că nu vrea să pună presiune pe sectorul privat decât dacă va fi nevoit să facă acest lucru.

 

Arabia Saudită se confruntă, în ultimii ani, cu o adâncire a deficitului bugetar, din cauza prăbuşirii preţului petrolului la nivel mondial. Printre măsurile de redresare financiară adoptate de autorităţi se numără introducerea pentru prima dată a unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 5% pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor, dublarea preţurilor la carburanţi sau vânzarea unor companii petroliere de stat.

 

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat că data ţintă pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amânată pentru 2023, în loc de data iniţială de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa creşterii economice. Acesta a dezvăluit un vast plan de reforme, denumit "Vision 2030", care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol.

Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn