Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sustinut joi seara la Ateneu un impresionant discurs in limba romana, cu prilejul ceremoniei de preluare a presedintiei Consiliului UE de catre Romania.

Publicat:11.01.2019, 08:51

„Sunt foarte mândru si fericit ca voi conduce împreuna cu dvs. afacerile europene, în timpul primei presedintii a Consiliului UE. Sunt convins ca veti interpreta cu întelepciune o adevarata „rapsodie româna.”

Si nu o spun doar pentru ca ne aflam la Ateneu, ci pentru ca stiu cât de rezistenta si creativa este natiunea româna. Cred ca veti gasi sunetul potrivit si veti face tot ce puteti ca echipa pentru a lucra pentru interesele Europei. Veti fi gazde si sunt sigur ca veti actiona în spiritul proverbului: „Omul sfinteste locul.” Am încredere ca veti respecta regulile si atasamentul fata de principii.

Dupa cum spunea Nichita Stanescu, „se apropie viitorul, se aude, se vede.” În mare masura, depinde acum de România. Avertisment sever, la reuniunea de la Sibiu va fi în joc conceptia comuna în ceea ce priveste viitorul Europei.Celor care vor sa caute scurtaturi si sa încalce regulile le spun ca se înseala. Celor care lupta pentru drepturi le spun: continuati lupta.

Dragi prieteni, Dacia 1300 a fost prima masina a socrului meu. Mai mult ca masinile românesti ma fascineaza intelectualii, la fel ca sportivii precum Nadia Comaneci si Simona Halep încânta publicul. Dar cel mai mult m-a încântat finala din 1986, când Steaua Bucuresti a învins Barcelona.

Fac apel la toti românii sa apere libertatea, integritatea, respectarea adevarului în viata publica, statul de drept si Constitutia. Sa le apere cu aceeasi atitudine cu care Helmuth Duckadam a aparat cele patru penalty-uri. Si atunci parea imposibil, dar a reusit. Si sunt sigur ca si voi veti reusi”, a spus Donald Tusk în Româna.

SURSA VIDEO: TVR

Au sustinut discursuri si presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Astfel, timp de 6 luni, România va conduce Europa, cel putin la nivel tehnic.

În Bucuresti vor fi dezbatute si rezolvate cele mai importante probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana, cum ar fi banii europeni pentru agricultura, aderarea la spatiul Schengen sau iesirea Marii Britanii din Uniune.