Google+

Discursul lui Putin dupa ce a castigat alegerile din Rusia. A vorbit si despre acuzatiile de otravire

Asa cum toata lumea se astepta, Vladimir Putin va ramane liderul Rusiei inca sase ani. El a fost reales cu 76,67% din voturi, dupa numararea a 99,80% din buletinele de vot, a anuntat luni dimineata Comisia Electorală Centrala.

 

Al doilea clasat, reprezentantul partidului comuniştilor a strâns 11% din sufragii. Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnâi, nu a putut participa la cursă. Participarea la vot a fost de 67,4%, menţionează AFP.

 

Vladimir Putin: “Vă mulţumesc, dragi prieteni. Toţi cei care au votat azi fac parte din marea noastră echipă naţională.”

 

 În uralele susţinătorilor strânşi în Piaţa Roşie, Vladimir Putin şi-a revendicat victoria categorică drept o recunoaştere a realizărilor din ultimii ani.

 

Vladimir Putin: “E foarte important să fim uniţi, oameni dragi. Suntem pe drumul spre succes. Da? Vom munci împreună pentru măreţia Rusiei. Rusia! Rusia! Mulţumesc.”

 

 În seara triumfului, Putin a vorbit pentru prima dată şi despre acuzaţiile privind otrăvirea cu agent neurotoxic a unui fost spion rus, stabilit în Marea Britanie. Şi a declarat că Rusia e gata să coopereze cu Londra pentru găsirea vinovaţilor.

 

Vladimir Putin: “Rusia nu deţine asemenea substanţe. Toate armele noastre chimice au fost distruse sub supraveghere internaţională. E o iluzie, un gunoi, o prostie să crezi că cineva din Rusia ar putea face aşa ceva în ajunul alegerilor prezidenţiale.”

 

 Comisia Electorală Centrală rusă a anunţat că nu a înregistrat nereguli grave în timpul votului. Totuşi au fost postate pe internet imagini în care membrii unei comisii electorale apar îndesând buletine în urne. Sau observatori independenţi supuşi intimidărilor.

 

Zukhrab Omaro, observator din partea partidului Yabloko din Daghestan: “Un grup de 20-30 de persoane a intrat în secţia de vot. Priviţi ce vânătaie mi-au făcut pe braţ. M-au ameninţat că îmi sparg nasul şi au distrus o mare parte din înregistrări.”

 

 Un alt observator a povestit că a fost lovit cu pumnul, fiindcă a început să filmeze neregulile. Cum prezenţa la vot a fost marea miză a alegerilor, autorităţile ruse au apelat la diverse tertipuri ca să-i aducă pe oameni la vot. La o secţie din Moscova, s-a întins o masă mare, încărcată cu bunătăţi. Iar în oraşul Măgădan, alegătorii s-au înfruptat dintr-un tort uriaş.

 

Sub sloganul “Votez pentru un viitor sănătos”, lângă o secţie de vot a fost deschis un dispensar unde alegătorii şi-au putut face analize gratuit.

 

Alte centre de votare au organizat tombole cu premii constând în telefoane inteligente şi biciclete pentru cei care şi-au făcut datoria civică. În altă localitate, tinerii care au votat pentru prima dată au primit bilete la concerte.

 

Autorităţile ruse au cheltuit sume considerabile şi pentru a împodobi secţiile cu baloane şi diverse decoraţiuni, aşezate, în unele cazuri, chiar în faţa camerelor de supraveghere.

 

O sursă de amuzament binevenită au fost alegătorii care au venit la urne costumaţi în rachetă balistică sau urs.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn