Google+

Doi jurnalisti Reuters au fost arestati dupa ce au facut dezvaluiri despre executiile in masa din Myanmar - FOTO

Doi jurnalisti Reuters au fost arestati in Myanmar, dupa ce agentia de presa a publicat o investigatie despre executiile in masa comise impotriva minoritatii etnice rohingya.

 

În prezent, potrivit BBC News, Wa Lone şi Kyaw Seo Oo aşteaptă să fie judecaţi, fiind acuzaţi că au încălcat legea privind secretul actelor oficiale din Myanmar.


Conform sursei citate, Reuters afirmă că jurnaliştii au descoperit că 10 oameni din minoritatea rohingya au fost ucişi fără să fie judecaţi în statul Rakhine, anul trecut.


”După ce Wa Lone şi Kyaw Soe Oo au fost arestaţi, prima noastră grijă a fost legată de siguranţa lor.

 

Iar după ce am înţeles care este situaţia lor legală, după ce ne-am consultat şi cu Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, şi rudele lor, am decis că este datioria noastră să publicăm un cont despre ce s-a întâmplat în satul Inn Din.

 

Am publicat această investigaţie devastatoare, pentru că este în interesul public, global.”, a declarat redactorul şef al Reuters, Stephen J. Adler.

Minoritatea musulmană rohingya din Myanmar, ţinta unui genocid

 

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a avertizat luni că un posibil ‘genocid’ sau ‘epurare etnică’ împotriva minorităţii musulmane rohingya în Myanmar ar putea provoca un conflict religios în regiune, informează AFP, potrivit Agerpres.

 

‘Myanmarul se confruntă cu o criză foarte gravă - cu un impact potenţial serios în regiune’, a declarat Hussein în timpul unei alocuţiuni la Jakarta, în Indonezia.

 

Aceste declaraţii intervin după publicarea, săptămâna trecută, a unor articole de presă despre gropi comune ce au fost descoperite în statul Rakhine, în vestul Myanmarului.

 

Aproape 690.000 de musulmani rohingya au fugit din această regiune pentru a se refugia în Bangladeshul vecin, începând din luna august anul trecut, pentru a scăpa de o operaţiune a armatei birmaneze calificată de ONU drept campanie de ’epurare etnică′.

 

Myanmarul a dezminţit informaţiile asupra gropilor comune, precum şi toate încălcările de drepturi ale omului, afirmând că au lansat o operaţiune împotriva rebelilor rohingya. Cu toate acestea, regiunea rămâne încercuită de armată, iar accesul acolo este aproape imposibil pentru presă şi anchetatorii ONU.

 

Creşterea puternică în Myanmar şi eforturile în materie de dezvoltare socio-economică în statul Rakhine nu pot să mascheze ‘discriminarea instituţionalizată’ împotriva minorităţii rohingya, a adăugat înaltul comisar al ONU.

 

Acesta din urmă ar urma să aibă o întrevedere cu preşedintele indonezian Joko Widodo, precum şi cu responsabili ai guvernului şi cu apărători ai drepturilor omului, în cadrul vizitei sale de trei zile în regiune.

 

Devenind cea mai mare populaţie apatridă din lume după ce le-a fost retrasă cetăţenia birmaneză, în 1982, în timpul regimului militar, musulmanii rohingya sunt victimele a numeroase discriminări.

 

Ei nu au acte de identitate şi nu pot călători fără autorizaţie. De asemenea, nu au acces nici la piaţa muncii, nici la serviciile publice şi nici la şcoli sau spitale.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn