Google+

Europa, intesata din nou cu rachete. Scenariul negru anuntat de Putin pentru aliatii SUA

Vladimir Putin ameninta: Rusia va tinti tari din Europa care ar gazdui, in viitor, rachete americane cu raza medie de actiune.

 

S-ar putea ajunge în această situaţie dacă Statele Unite se retrag din Tratatul care interzice acest tip de armament nuclear, aşa cum sugera Donald Trump zilele trecute. Şeful de la Casa Albă a acuzat Moscova că încalcă de multă vreme tratatul încheiat în ’87, în timpul Războiului Rece. Liderul de la Kremlin a făcut această declaraţie la întâlnirea cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

 

Vladimir Putin: “Dacă toate aceste tratate sunt respinse, nu vor mai fi restricţii pentru dezvoltarea armelor. Situaţia va deveni cu adevărat periculoasă. În opinia mea, nu va fi nimc altceva decât o cursă a înarmărilor. Dacă Statele Unite se retrag din acest tratat, principala întrebare va fi: “Ce vor face cu aceste noi rachete?” Dacă sunt desfăşurate în Europa, în mod natural noi va trebui să răspundem. Acele ţări care vor accepta asta, dacă se va ajunge la asta, vor trebui să înţeleagă că îşi pun teritoriul sub ameninţarea unei posibile lovituri de răspuns.”

 

Puţin a adăugat ca “Denunţarea tratatului ar putea să conducă la repetarea înfruntării din timpul Războiului Rece, când Statele Unite şi Uniunea Sovietică au înţesat continentul european cu rachete cu raza medie de acţiune.”

 

Decizia administraţiei Trump de a se retrage din înţelegerea cu Rusia a fost condamnată de mulţi aliaţi europeni, printre care Franta şi Germania. Au fost însă şi excepţii.

 

Dmitry Babich, analist politic: ~Sunt două ţări, văzute că aliaţi principali ai SUA, care sprijină ieşirea din Tratat: Marea Britane şi Polonia. Iar Polonia chiar vrea să găzduiască pe teritoriul ei arme nucleare şi rachete americane. Cred că aceasta este cea mai periculoasă evoluţie.”

 

Subiectul va fi cu siguranţă dezbătut de cei doi preşedinţi la întâlnirea programată pentru 11 noiembrie, la Paris.

 

În acest timp, NATO a dat startul, în Norvegia, la cele mai ample manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece. 50.000 de militari din 31 de ţări iau parte la exerciţiul “Trident Juncture 18”. Secretarul general al NATO a transmis că organizaţia este gata să-şi apere toţi aliaţii de un “adversar potenţial”.

 

Nimeni nu are îndoieli că oficialul se referea la Rusia, în contextul în care Moscova, care împarte cu Norvegia o frontieră de 198 de kilometri în nordul îndepărtat îşi etalează şi ea puterea militară.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn