Vladimir Putin ameninta: Rusia va tinti tari din Europa care ar gazdui, in viitor, rachete americane cu raza medie de actiune.

Publicat:26.10.2018, 06:29

S-ar putea ajunge în aceasta situaţie daca Statele Unite se retrag din Tratatul care interzice acest tip de armament nuclear, aşa cum sugera Donald Trump zilele trecute. Şeful de la Casa Alba a acuzat Moscova ca încalca de multa vreme tratatul încheiat în ’87, în timpul Razboiului Rece. Liderul de la Kremlin a facut aceasta declaratie la întâlnirea cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

Vladimir Putin: “Daca toate aceste tratate sunt respinse, nu vor mai fi restricţii pentru dezvoltarea armelor. Situaţia va deveni cu adevarat periculoasa. În opinia mea, nu va fi nimc altceva decât o cursa a înarmarilor. Daca Statele Unite se retrag din acest tratat, principala întrebare va fi: “Ce vor face cu aceste noi rachete?” Daca sunt desfaşurate în Europa, în mod natural noi va trebui sa raspundem. Acele ţari care vor accepta asta, daca se va ajunge la asta, vor trebui sa înţeleaga ca îşi pun teritoriul sub ameninţarea unei posibile lovituri de raspuns.”

Putin a adaugat ca “Denunţarea tratatului ar putea sa conduca la repetarea înfruntarii din timpul Razboiului Rece, când Statele Unite si Uniunea Sovietica au întesat continentul european cu rachete cu raza medie de acţiune.”

Decizia administratiei Trump de a se retrage din întelegerea cu Rusia a fost condamnata de multi aliati europeni, printre care Franta si Germania. Au fost însa si exceptii.

Dmitry Babich, analist politic: ~Sunt doua tari, vazute ca aliati principali ai SUA, care sprijina iesirea din Tratat: Marea Britane si Polonia. Iar Polonia chiar vrea sa gazduiasca pe teritoriul ei arme nucleare si rachete americane. Cred ca aceasta este cea mai periculoasa evolutie.”

Subiectul va fi cu siguranta dezbatut de cei doi presedinti la întâlnirea programata pentru 11 noiembrie, la Paris.

În acest timp, NATO a dat startul, în Norvegia, la cele mai ample manevre militare de la sfârsitul Razboiului Rece. 50.000 de militari din 31 de tari iau parte la exercitiul “Trident Juncture 18”. Secretarul general al NATO a transmis ca organizatia este gata sa-si apere toti aliatii de un “adversar potential”.

Nimeni nu are îndoieli ca oficialul se referea la Rusia, în contextul în care Moscova, care împarte cu Norvegia o frontiera de 198 de kilometri în nordul îndepartat îsi etaleaza si ea puterea militara.