Imaginile socante cu un urs polar pe moarte surprinse de un fotograf canadian ar putea avea o alta explicatie decat incalzirea globala.

Publicat:13.12.2017, 10:38Paul Nicklen, fotograf si biolog din Canada, a relatat pentru National Geographic cum a gasit pe Insula Baffin un urs polar pe moarte din cauza înfometarii. Potrivit lui Nicklen, animalul cauta ceva de mâncare în cutiile de gunoi folosite de pescarii eschimosi, dupa ce ramasese fara prada din cauza încalzirii climei. Principala sa sursa de hrana, focile, se aduna pe gheturi, însa acestea s-au topit din cauza cresterii temperaturilor.

Fotograful spunea ca a vazut mii de ursi în viata lui, dar niciodata unul într-o asemenea stare. „Stateam si plângeam, filmam în timp ce ne curgeau lacrimile pe obraji.

”Însa mai multi biologi contactati de ziarul Canadian Post spun ca adevarul ar putea fi cu totul altul. „Nu sufera de foame din cauza topirii gheturilor” explica biologul Jeff Higdon, „pe insula Baffin nu e gheata vara” .

Autorul imaginilor a omis sa precizeze ca acestea sunt din luna august, când e normal sa nu fie gheata.

„Cel mai probabil, animalul e bolnav si nu mai poate mânca” spune Higdon, care sustine ca ursul polar ar putea avea o forma extrem de agresiva de cancer.

Alti specialisti afirma ca e normal ca ursii polari sa moara de foame, dat fiind ca nu au pradatori naturali, si ca astfel de situatii sunt comun întâlnite. Ei sustin ca postarea lui Nicklen e doar un exercitiu de PR care face deservicii stiintei si ca în mod normal, ONG-ul din care face parte trebuia sa ceara o necropsie în caz ca avea semne de întrebare privind cauza mortii animalului.

Autoritatile de mediu canadiene spun ca încalzirea globala a dus chiar la înmultirea populatiilor de ursi populari în majoritatea regiunilor. Una dintre acestea este si insula Baffin, unde a fost facuta filmarea  Potrivit statisticilor oficiale, numarul ursilor polari a crescut aici în ultimii ani.