In localitatile din care provin cei noua romani care au murit in cumplitul accident din Ungaria, oamenii si autoritatile s-au mobilizat si cauta solutii pentru cei 17 copii ramasi orfani - opt dintre ei de ambii parinti.

Publicat:25.05.2018, 04:58Primariile şi preoţii se vor ocupa de înmormântari, iar mai multe comunitaţi de români din strainatate au început sa strânga bani ca sa ajute familiile îndoliate. Între timp, numeroase firme de avocatura şi-au trimis reprezentanţii pentru a le convinge pe rudele celor disparuţi sa încheie contracte şi sa le ajute sa primeasca despagubiri de la firma la care şoferul microbuzului avea asigurare.


Transmise în direct pe Facebook de soferul microbuzului, secventele dinaintea impactului sunt o proba esentiala în ancheta politistilor din Ungaria care investigheaza accidentul. Atent la ecranul telefonului, barbatul de 38 ani a riscat o depasire care avea sa îi ucida pe toti din masina.


Imaginile sunt proba si în ancheta declansata de firma unde soferul microbuzului avea asigurare RCA si carte verde. Asiguratorul este obligat de lege sa le acorde despagubiri rudelor celor 8 pasageri care si-au pierdut viata în tragedie.

Catalin Codescu, presedinte Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie: „În cazul în care accidentul se produce în afara teritoriului tarii, dar într-un stat membru al UE se ia plafonul mai favorabil între cel stabilit în contractul de asigurare si cel stabilit în legea locului unde s-a produs accidentul. Minim 6.070.000 de mii de euro este plafonul.”

Cei 9 adulti care au pierit în accident au lasat 17 copii orfani, multi dintre ei chiar de ambii parinti. Din familia Mezei - de pilda - s-au dus fratii Radu si Petru, Rozalia, sotia unuia dintre ei, si verisorul lor, Gheorge. În urma lor au ramas ai nimanui 13 fete si baieti. Numai Rozalia, în vârsta de 32 de ani, avea 6.

Ca sa primeasca despagubiri, rudele victimelor trebuie sa astepte sa se termine ancheta politiei, apoi sa dea în judecata asiguratorul. Cum 6 milioane de euro este o suma mare, mai multe firme de avocatura sunt dispuse ca în schimbul unui comision sa reprezinte în instanta interesele famiilor. Avocatii si-au trimis deja reprezentanti în satele de unde sunt victimele ca sa îi convinga pe oameni sa încheie contracte cu ei.

Ca sa nu plateasca despagubirea, unii avocati sustin ca firma de asigurare se va folosi de faptul ca soferul microbuzului nu avea autorizatie de transport persoane si vehiculul avea certificatul de înmatriculare suspendat. În acest caz, familiile celor decedati pot cere despagubiri familiei soferului. Avocatii sustin ca astfel de procese pot dura chiar si 5 ani.

Între timp, localnicii si autoritatile din cele trei sate din Mures de unde provin cei care au pierit în accident cauta solutii pentru familiile lor si copiii ramasi orfani. Ca sa ajute rudele, primariile si preotii se vor ocupa de înmormântari. Iar Ministerul de Externe a anuntat deja ca va suporta costurile de repatriere a celor decedati.