Google+

Familiile victimelor accidentului din Ungaria risca sa nu primeasca despagubiri

In localitatile din care provin cei noua romani care au murit in cumplitul accident din Ungaria, oamenii si autoritatile s-au mobilizat si cauta solutii pentru cei 17 copii ramasi orfani - opt dintre ei de ambii parinti.Primăriile şi preoţii se vor ocupa de înmormântări, iar mai multe comunităţi de români din străinătate au început să strângă bani ca să ajute familiile îndoliate. Între timp, numeroase firme de avocatură şi-au trimis reprezentanţii pentru a le convinge pe rudele celor dispăruţi să încheie contracte şi să le ajute să primească despăgubiri de la firma la care şoferul microbuzului avea asigurare.


Transmise în direct pe Facebook de şoferul microbuzului, secvenţele dinaintea impactului sunt o probă esenţială în ancheta poliţiştilor din Ungaria care investighează accidentul. Atent la ecranul telefonului, bărbatul de 38 ani a riscat o depăşire care avea să îi ucidă pe toţi din maşină.


Imaginile sunt probă şi în ancheta declanşată de firma unde şoferul microbuzului avea asigurare RCA şi carte verde. Asiguratorul este obligat de lege să le acorde despăgubiri rudelor celor 8 pasageri care şi-au pierdut viaţa în tragedie.

 

Cătălin Codescu, preşedinte Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie: „În cazul în care accidentul se produce în afara teritoriului ţării, dar într-un stat membru al UE se ia plafonul mai favorabil între cel stabilit în contractul de asigurare şi cel stabilit în legea locului unde s-a produs accidentul. Minim 6.070.000 de mii de euro este plafonul.”

 

Cei 9 adulţi care au pierit în accident au lăsat 17 copii orfani, mulţi dintre ei chiar de ambii părinţi. Din familia Mezei - de pildă - s-au dus fraţii Radu şi Petru, Rozalia, soţia unuia dintre ei, şi verişorul lor, Gheorge. În urma lor au rămas ai nimănui 13 fete şi băieţi. Numai Rozalia, în vârstă de 32 de ani, avea 6.

 

Ca să primească despăgubiri, rudele victimelor trebuie să aştepte să se termine ancheta poliţiei, apoi să dea în judecată asiguratorul. Cum 6 milioane de euro este o sumă mare, mai multe firme de avocatură sunt dispuse ca în schimbul unui comision să reprezinte în instanţă interesele famiilor. Avocaţii şi-au trimis deja reprezentanţi în satele de unde sunt victimele ca să îi convingă pe oameni să încheie contracte cu ei.

 

Ca să nu plătească despăgubirea, unii avocaţi susţin că firma de asigurare se va folosi de faptul că şoferul microbuzului nu avea autorizaţie de transport persoane şi vehiculul avea certificatul de înmatriculare suspendat. În acest caz, familiile celor decedaţi pot cere despăgubiri familiei şoferului. Avocaţii susţin că astfel de procese pot dura chiar şi 5 ani.

 

Între timp, localnicii şi autorităţile din cele trei sate din Mureş de unde provin cei care au pierit în accident cauta soluţii pentru familiile lor şi copiii rămaşi orfani. Ca să ajute rudele, primăriile şi preoţii se vor ocupa de înmormântări. Iar Ministerul de Externe a anunţat deja că va suporta costurile de repatriere a celor decedaţi.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn