Peste 50.000 de oameni, manati de aceleasi nemultumiri, au participat sambata seara in Bucuresti la un protest de amploare, la aproape un an de cand ordonanta 13 a scos romanii in strada.

Publicat:21.01.2018, 08:00

De aceasta data, manifestantii, atât din Bucuresti, cât si din alte colturi ale tarii, au scandat înversunati împotriva modificarilor aduse de actuala putere legilor justitiei, codurilor penale si codului fiscal.

Dupa ce s-au adunat la kilometrul zero, au pornit în mars spre Palatul Parlamentului. Fortele de ordine trimise sa intervina au fost în numar mare si au aparut si incidente. Doua persoane au ajuns la sectia de politie dupa ce jandarmii au gasit asupra lor mai multe arme albe.

La ora 18:30, mii de persoane protestau deja în Piata Universitatii, iar circulatia a fost blocata când multimea a intrat pe carosabil.

Un ceas mai târziu, zeci de mii de manifestanti îsi strigau nemultumirile în centrul Bucurestiului. Apoi au pornit în mars spre Palatul Parlamentului.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii: “E o chestiune de igiena morala sa fim aici, sa spunem ca nu suntem toti ca ei. Ce fac este sa distruga sistemul de Justitie cu arme poate cumva ascunse.”

La un moment dat, coloana de protestatari se întindea pe o lungime de cel putin un kilometru.

Ajunsi în fata Casei Poporului, au transformat Piata Constitutiei într-o mare de lumini.

20 ianuarie 2018, Piata Constitutiei. Ca la un semn, la ora 21 cei care s-au strâns în fata Palatului Parlamentului, au aprins ecranele telefoanelor si au intonat imnul. Acelasi gest l-au facut si în urma cu un an în Piata Victoriei.

La protestul din Bucuresti au luat parte si oameni veniti din toate colturile tarii.

“O mâna de oameni putem sa venim pâna aici pe jos, atunci si bucurestenii pot sa coboare din casa 2-3 ore sa protesteze.”

Mihai Gotiu, senator USR: “Ma bucur ca au ajuns aici, ma bucur pentru toti oamenii care au venit sa transmita un mesaj pentru cei care vor sa modifice abuziv legile Justitiei.”

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Primele s-au înregistrat în Piata Universitatii.

În timp ce oamenii încercau sa ocupe strada, în pasaj s-a creat o aglomeratie de nedescris.

Oamenii care venisera la protest cu metroul au fost opriti de fortele de ordine.

Într-un final, multimea a fost lasata sa ajunga la suprafata. Asta dupa ce jandarmii au legitimat câteva persoane despre care banuiau ca fac parte din galerii de fotbal. Doua persoane au fost conduse la sectie si, pentru ca, asupra lor au fost gasite arme albe, au acum dosare penale. Vizati de jandarmi au fost si câtiva tineri.

Pe traseu, oamenii au avut parte si de suprize placute. Pe ecranele unui mare centru comercial, pe lânga care protestatarii au trecut, în loc de reclame a aparut drapelul României.