Google+

Germania amendeaza Airbus cu peste 81 milioane € intr-un caz de coruptie legat de vanzarea de avioane Eurofighter Austriei

Procuratura din Germania a impus Airbus plata unei amenzi de 81,25 de milioane de euro pentru inchiderea uneia dintre cele doua investigatii referitoare la coruptia din jurul vanzarii de avioane de lupta Eurofighter catre Austria.

 

Acordul include o amendă administrativă de 250.000 de euro şi recuperarea câştigurilor obţinute ilegal, evaluate la 81 de milioane de euro, informează Reuters, conform news.ro.

 

Procurorii din Munchen au investigat dacă Airbus a dat mită pentru a obţine contractul în valoare de 2 miliarde de euro, acuzaţii pe care compania le respinge.

 

Procurorii afirmă într-un comunicat că nu au descoperit dovezi legate de existenţa mitei, dar afirmă că Airbus nu a reuşit să justifice plăţi în valoare de peste 100 de milioane de euro efectuate în conturile a două companii paravan.

 

EADS, grupul mamă al Airbus la momentul respectiv, a furnizat fonduri care au reprezentat o sumă de trei cifre în milioane de euro companiilor Vector Aerospace şi City Chambers Limited, se mai arată în comunicat.

Majoritatea acestor fonduri au fost utilizate pentru ”scopuri neclare”, ocolind mecanismele de control intern, potrivit procurorilor, care au adăugat că în final nu au putut afla cum au fost folosiţi banii.

 

Airbus a explicat într-un comunicat că amenda convenită are legătură cu ”încălcarea, cu neglijenţă, a îndatoririlor de supraveghere” de către foşti membri ai conducerii Airbus Defence and Space.

 

Airbus este investigată separat în Franţa şi Marea Britanie, în legătură cu conduita agenţilor şi intermediarilor pentru vânzările de avioane comerciale în străinătate.

 

Acordul de vineri pune capăt investigaţiei procuraturii din Munchen, dar Airbus şi reprezentanţi ai companiei, între care şi directorul general Tom Enders, care a condus divizia de apărare în perioada 2000-2005, sunt investigaţi în continuare la Viena, în legătură cu contractul Eurofighter.

 

Airbus şi Enders au negat orice fel de ilegalitate şi au acuzat guvernul austriac de politicianism.

 

Sursa: News.ro


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn