Google a scos de pe YouTube clipurile liderului opozitiei din Rusia, Alexei Navalnii, in care acesta indemna la proteste fata de planurile guvernului rus de a creste varsta pensionarii.

Publicat:11.09.2018, 06:14

Potrivit News.ro, care citeaza The Guardian, Google a luat aceasta masura dupa ce autoritatile ruse au reclamat ca videoclipurile lui Navalnîi încalca legea.

Leonid Volkov, un consilier al lui Navalnîi, a declarat ca decizia Google „este un caz clar de cenzura politica”. El a adaugat ca este pentru prima oara când Google respecta o cerere a autoritatilor din Rusia de a bloca continutul unui membru al opozitiei.

Navalnîi, care a fost trimis la 30 de zile de închisoare luna trecuta pentru organizarea unor proteste ilegale, a facut apel la sustinatorii sai sa organizeze proteste nationale fata de planurile guvernului de a creste vârsta de pensionare. În jur de 80% dintre rusi sunt împotriva planurilor, iar sustinerea fata de Putin se afla la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.

Google a confirmat ca a scos videoclipurile.

Luam în considerare toate plângerile justificate din partea institutiilor de stat. De asemenea, le cerem creatorilor de continut sa respecte legile locale si politicile noastre privind reclamele”, a comunicat compania.

Oficialii rusi au trimis o scrisoare catre Google luna trecuta în care cereau companiei sa blocheze videoclipurile lui Navalny pentru ca încalca legile electorale ale Rusiei, care interzic campania 24 de ore înainte de alegeri.

Duminica, în Rusia au avut loc alegeri regionale.

Volkov a acuzat autoritatile ruse ca induc în eroare Google atunci când spun ca videoclipurile lui Navalnîi reprezinta „un amestec în alegeri.”

El a declarat: „Mitingurile nu au nicio legatura cu alegerile”, adaugând apoi ca Google a înlaturat videoclipurile în regiuni din Rusia unde nu au loc alegeri.

Sursa: News.ro