Grecia va expulza doi diplomati rusi si va interzice intrarea altor doi, considerand ca activitatile acestora sunt incompatibile cu statutul lor, potrivit editiei de miercuri a ziarului grec Kathimerini, relateaza Reuters.

Publicat:11.07.2018, 08:30La rândul sau, Ministerul de Externe rus a anuntat miercuri ca va raspunde deciziei Greciei de a expulza doi diplomati rusi, a anuntat agentia Interfax.


Autoritatile elene nu au facut deocamdata niciun comentariu cu privire la acest caz. Un oficial din Ministerul de Externe grec a refuzat sa faca deocamdata comentarii si ambasada rusa la Atena nu a putut fi contactata.


Atena a luat aceste masuri dupa unele încercari ale unor diplomati rusi de a submina un acord încheiat de Grecia cu Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, luna trecuta, si care ar pune capat unui dispute diplomatice de decenii cu privire la numele de ″Macedonia″⁣, mentioneaza Kathimerini.


Parlamentul Macedoniei a votat a doua oara, saptamâna trecuta, pentru ratificarea acordului cu Grecia în vederea redenumirii tarii drept ”Republica Macedonia de Nord”, trecând astfel peste vetoul impus de presedintele Gjorge Ivanov.


Acordul în vederea schimbarii numelui a fost convenit între premierul Zoran Zaev si omologul sau grec Alexis Tsipras, pentru a pune capat disputei de 27 de ani pe marginea numelui de ”Macedonia”.


Din cauza acestei dispute, Grecia a blocat aderarea Macedoniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si demararea negocierilor pentru un statut de membru în Uniunea Europeana.