Caravana de migranti din America Latina care se indreapta spre SUA a facut duminica o oprire in localitatea Tapanatepec din statul mexican Oaxaca, in timp ce ciocniri au avut loc pe podul frontalier care leaga Guatemala de Mexic, relateaza luni AFP.

Publicat:29.10.2018, 07:53

Sâmbata seara, zvonuri false privind rapirea unui copil a provocat agitatie în rândurile caravanei, iar un barbat a scapat la limita pentru a nu fi linsat, refugiindu-se în biserica din Tapanatepec.

Cu o zi înainte, printr-un vot cu mâna ridicata, migrantii au respins planul de ajutor propus de presedintele mexican Enrique Nieto si au preferat sa-si continue drumul spre Mexic, unde vor sa depuna cereri de permis pentru migratie, pentru a putea sa-si continue drumul pâna în SUA. Presedintele mexican a lansat vineri un plan denumit “Tu esti în casa ta”, oferindu-le migrantilor o asigurare medicala, un permis de educatie pentru copiii lor si de munca temporara, cu conditia ca ei sa-si înainteze cererile de azil în statele Chiapas si Oaxaca, în sudul Mexicului. Guvernul mexican a trimis o delegatie si politisti care au blocat caravana timp de doua ore pe drum, pentru a se asigura ca migrantii erau informati cu privire la planul propus.

Caravana ar urma sa-si reia drumul în directia Niltepec, apoi spre Mexic, înainte de a încerca sa ajunga la frontiera de sud a SUA. Acesti migranti au plecat din Honduras la 13 octombrie, fugind de violentele si saracia din tara lor. Getty Presedintele american Donald Trump a promis ca-i va împiedica sa intre pe teritoriul american si a anuntat ca va trimite 800 de militari la frontiera.