Mii de manifestanti s-au adunat vineri in fata sediului Parlamentului britanic, pentru a cere implementarea Brexitului in aceasta zi in care Regatul Unit urma sa paraseasca Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP.

Publicat:30.03.2019, 06:12

”Ce vrem? Brexitul. Când? Acum”, scandau activisti eurosceptici, agitând steaguri britanice si urlând ”Rusine sa va fie!” adesându-se deputatilor.

Deputatii au respins a treia oara, vineri, acordul de divort negociat de Theresa May cu UE, lasând tara în incertitudine pe tema viitorului sau - o amânare îndelungata? o iesire fara acord?

În opinia manifestantilor, reuniti la apelul miscarii Leave means Leave (”A pleca înseamna a pleca”), important este sa plece din UE, chit ca fara acord.

”Fara acord, fara probleme”, ”Bye Bye EU”, proclamau unele pancarte, în timp ce activisti reclamau cu vigoare ”un Brexit dur” si ”acum”.

”Ar fi trebuit sa plecam (din UE) astazi”, îsi exprima regretul Will Smallwood, în vârsta de 70 de ani, din Chichester. Însa deputatii ”fac orice”, declara el pentru AFP.

În urma cu exact doi ani, premierul Theresa May activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, lansând în mod oficial procesul în vederea parasirii clubului european, care urma sa se încheie la 29 martie, la ora locala 23.00 (sâmbata, 1.00, ora României).

În mod imprudent, May a repetat în discursurile pe care le-a sustinut, ca tara avea sa paraseasa Uniunea la aceasta data.

Însa, din cauza ca nu a reusit sa-i convinga pe alesi sa ratifice acordul, ea a fost nevoita sa ceara UE sa amâne data divortului, care ar putea avea loc cel mai devreme la 12 aprilie.

SUSÅ¢INÄ‚TORI AI ”FREXITULUI”

La aproape trei ani de la referendumul din iunie 2016, în care tabara Leave a obtinut o victorie cu 52% din vpturile exprimate, haosul domneste în Parlament, iar amaraciunea în rândul populatiei, atât în rândul euroscepticilor, frustrati ca nu-si vad tara parasind UE, cât si al eurofililor, care ar vrea sa vada regatul revenind asupra deciziei.

În rândul acestora din urma, primarul laburist al Londrei Sadiq Khan a inaugurat un autobuz care urmeaza sa strabata capitala cu scopul de a-i informa pe cetatenii europeni cu privire la procedurile de efectuat pentru a ramâne în regat dupa Brexit.

De cealalta parte a esicherului politic, activisti pro-Brexit au încheiat ultima etapa a unui îndelungat mars, de aproximativ 450 de kilometri, din nordul Angliei, si au ajuns la Londra.

Purtând Union Jack ca pe o capa pe umeri, ei au defilat, unii cu încaltaminte si bastoane de drumetie, iar altii, în vârsta de 30 de ani, în costum.

La megafoane se difuza cântecul “I want to break free” (”Vreau sa me eliberez”) al trupei Queen.

Daca Regatul Unit ar fi iesit din UE vineri, asa cum era prevazut, Jan Bowman ar fi organizat un ”foc de artificii”. În locul lui, aceasta artista în vârsta de 63 de ani, defila catre Westminster cu o enorma banderola cu mesajul ”Respectati-ne votul”, pe care a pictat-o chiar ea. Ea îi acuza pe deputati ca au ”tradat votul popular”.

Cele doua miscari politice care sustin o plecare a Frantei din UE (Frexit), Les Patriotes si UPR, erau prezentate, vineri, la Londra.

RUGÄ‚CIUNE PENTRU NAÅ¢IUNE

”Petreceri de plecare” pe tema Brexitului erau prevazute vineri seara.

Working Men’s Club din Bethnal Green, la Londra, promite, astfel, o ”seara apocaliptica”.

”Deci, faceti-va cererea de viza (cumparati un bilet) sau riscati sa fiti respinsi de vamesi? A venit timpul sa petrecem ca si cum este sfârsitul lumii, pentru ca, sa fim cinstiti, este ceea ce s-ar putea întâmpla”, avertizeaza organizatorii.

Mai sobra, Biserica Anglicana i-a îndemnat pe britanici sa se încredinteze lui Dumnezeu pentru salvarea tarii si organizeaza, în weekend, rugaciuni si împartasire.

Între textele sugerate de Biserica se afla o rugaciune pentru Regatul Unit care cere ”unirea natiunii noastre si ghidarea liderilor nostri”, iar alta destinata liderilor UE, pentru ca ei ”sa conduca cu întelepciune si perspicacitate”.