Guvernul american a anuntat inceperea construirii a opt prototipuri ale barierei de la frontiera cu Mexicul promisa in campanie de presedintele Donald Trump, relateaza BBC News.

Publicat:27.09.2017, 07:43Serviciul american de vama si protectia frontierei (CBP) a precizat ca patru prototipuri vor fi construite din beton, iar celelalte din ”materiale alternative sau altele”.

CBP intentioneaza sa testeze mai multe portiuni de zid în apropiere de San Diego.

Trump a promis sa construiasca un ”zid mare si frumos” între cele doua tari.

În prezenta puternica a fortelor de ordine federale si locale, muncitori au deschis un santier într-o zona înconjurata cu un gard de sârma la Otay Mesa, unul dintre cele trei puncte de intrare în regiunea metropolitana San Diego-Tijuana.

Prototipurile vor avea pâna la noua metri înaltime si urmeaza sa fie finalizate în 30 de zile.

Dupa aceea, autoritatile vor evalua modelele, timp de pâna la trei luni, din perspectiva eficientei lor, inclusiv a rezistentei la spargere cu scule.

Camere si senzori vor fi încorporate în proiectul final al zidului.

Fiecare prototip de zid va costa pâna la 450.000 de dolari si va fi platit din fonduri federale, deja aprobate. Însa nu exista un acord cu privire la suma initiala de 1,5 miliarde de dolari pe care Trump a solicitat-o Congresului în vederea demararii construirii zidului.

În campania electorala, locatarul Casei Albe a insistat ca Mexicul va plati zidul.

Suntem angajati în apararea frontierei, iar asta include construirea de ziduri”, a declarat Ronald Vitiello, adjunctul interimar al sefului CBP.

”Strategia noastra multipla în vederea asigurarii sigurantei si securitatii poporului american include bariere, infrastructura, tehnologie si oameni”.


Patru companii au fost selectate sa construiasca prototipurile, iar structura finala va amesteca mai multe caracteristici ale prototipurilor.

Agentia apreciaza ca prototipurile ”vor furniza norme de design viitoare care probabil ca vor continua sa evolueze pentru ca sa îndeplineasca cerintele Patrulei americane de frontiera (BPC)”.


Trump a anuntat ca unele portiuni ale zidului ar putea sa fie ”transparente”, pentru ca cei aflati de partea americana a frontierei sa nu fie loviti de saci cu droguri aruncate peste zid din Mexic. El a sugerat de asemenea ca portiuni ale zidului sa fie acoperite cu panouri solare.

Însa procurorul general al Californiei încearca sa blocheze construirea unui zid la frontiera.

Într-un proces deschis saptamâna trecuta într-un tribunal districtual de la San Diego, procurorul argumenteaza ca Guvernul si-a depasit autoritatea renuntând la studii de impact asupra mediului si alte prevederi legislative.