Google+

Inundatiile au alungat din case mii de romani: “Veneau numai valuri. M-am ingrozit”

Ploile torentiale care au lovit Romania au produs noi inundatii si valuri de necazuri. Apele s-au revarsat peste case si culturi obligandu-i pe oameni sa fuga din calea lor.În Argeş sinistraţii se luptă să mai salveze ce pot, iar în satele din Sibiu muncesc zi şi noapte să ridice, diguri. Aproape toată ţara a fost sub cod galben şi unele zone sub cod portocaliu de ploi abundente. În largul Mării Negre, la 20 de mile de Eforie Nord, echipajul unui elicopter a filmat o tornadă.

 

Furtuna din largul mării şi fuiorul au durat mai bine de 10 minute potrivit martorilor. Meteorologii din Constanţa au văzut imaginile şi susţin că fuiorul filmat întruneşte toate condiţiile pentru a fi numit tornadă.

 

Un fenomen asemănător a apărut pe cer şi în comună Vasilaţi, din judeţul Călăraşi.

 

În Vâlcea şi Argeş, apele au năvălit furioase în sute de case. Cel mai rău a fost în comuna Vedea, unde peste 50 de gospodarii au fost inundate.

 

A fost rupere de nori, în 5 minute s-a făcut apa de la o jumătate de metru, era 50 de centimetri, până la un metru şi 40”, spune un localnic.

 

Pompierii au făcut faţă cu greu solicitărilor care veneau încontinuu. Oamenii îi implorau să le salveze animalele. Oamenii mai în vârstă n-au mai putut ieşi din case din cauza apelor.

 

În Vâlcea, în comună Băbeni, pompierii au evacuat peste 70 oameni, iar alţi peste 70 şi-au părăsit singuri casele ameninţate de ape.

 

În judeţul Sibiu, râul Cibin a ieşit din matcă şi a străpuns digul provizoiu, iar câteva gospodarii au fost inundate. Între timp, în satul Săcel, cei mai năpăstuiţi dintre localnici au fost evacuaţi.

 

A fost rău şi în comuna Gura Râului, unde 25 de gospodarii au fost inundate, iar în comuna Cristina apa a intrat în 20 de subsoluri. De teamă, oamenii au reparat digurile cu saci cu nisip.

 

A fost cod portocaliu de ploi torenţiale şi în judeţul Prahova, unde şuvoaiele au distrus grădinile şi curţile oamenilor. 32 de pompieri i-au ajutat pe localnici să scoată apa cu motopompele.

 

A plouat torenţial în judeţul Dâmboviţa, iar zeci de gospodarii sunt sub ape. Oamenii se plâng ca a venit apă multă de pe câmpuri, a dat năvală în curţi şi în case, iar acum a lăsat în urma prăpăd, nu mai au de niciunele.

 

Veneau numai valuri, aşa, m-am îngrozit”, spune un localnic.

 

Staţiunea Vama Veche, însă, a părut marţi împărţită în două anotimpuri. În timp ce în sud cerul era împânzit de nori, în nordul staţiunii turiştii se bucurau de soare.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn